Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, miercuri, cu prilejul Zilei Limbii Române, că la Bucureşti şi la Chişinău vorbim aceeaşi limbă şi împărtăşim aceeaşi cultură, iar „cândva, cu siguranţă, le vom facem pe toate în aceeaşi ţară”.

În mesajul său postat pe contul de Facebook, Băsescu a ținut să precizeze că este al cincilea an de când onorăm la unison, români de-o parte și de alta a Prutului, dar și de peste tot în lume, Limba Română.

Prin Decretul numărul 304 din 13 martie 2013, am promulgat Legea 53/2013 privind instituirea Zilei Limbii Române în România. Coincidența face ca în același an, Curtea Constituțională de la Chișinău să facă dreptate limbii române, declarând-o limbă oficială și în R. Moldova.

La București și Chișinău vorbim aceeași limbă, împărtășim aceeași cultură, aceeaşi credinţă și ne închinăm înaintașilor aceleiași istorii.

Cândva, cu siguranţă, le vom facem pe toate în aceeaşi ţară!

Știu că peste Prut, în comunitățile istorice din vecinătatea țării noastre, dar și în Diaspora, păstrarea vie a limbii române presupune eforturi, suferinţe şi chiar riscuri. Acestor români le datorăm respect şi recunoştinţă. De la ei putem învăţa, de exemplu, să preţuim limba română zi de zi, iar astăzi să o cinstim cum se cuvine!
La mulţi ani, români !
La multi ani, vorbitori ai limbii române !”, a subliniat fostul președinte al României.

De cealalt parte, precizăm că președintele Dodon a mers dis-de-dimineață în centrul Capitalei, pentru a depune flori la monumentul lui Ștefan cel Mare. Printr-o postare pe Facebook, acesta a spus că sărbătorește astăzi „limba moldovenească”.

În mesajul său de felicitare, președintele PDM, Vlad Plahotniuc, a menționat că istoria moldovenilor a fost scrisă în aceeași limbă, în limba română.