Daruri de peste Prut. Bucureștiul va acorda un milion de euro Chișinăului până la sfârșitul anului

colaj

Primarul sectorului 1 București, Daniel Tudorache, a afirmat duminică la Conferința „Centenarul Unirii și Basarabia” că până la sfârșitul anului, Consiliul Local al sectorului 1 va acorda administrației din Chișinău un milion de euro, scrie Agerpres.

„Consiliile locale, consiliile județene pot face mai mult pentru Centenar. Ce pot face eu, ca primar, ce face consiliul local al sectorului 1? Ne putem înfrăți cu orașe din Republica Moldova. Am făcut-o. Ne-am înfrățit cu Chișinăul. Am aprobat în consiliu o sumă de bani pe care o vom da până la sfârșitul anului pentru a ajuta Consiliul Municipal Chișinău. Este vorba de suma de un milion de euro. Cu siguranță, dacă primarii noștri se înfrățesc cu câte un oraș, cu câte o comună și fiecare dintre ei dă după posibilități o sumă cât de mică, cu siguranță că vom fi mai aproape de acest deziderat al nostru. Sper ca până în decembrie 2018 să îndeplinim acest deziderat”, a afirmat Tudorache.

La rândul său, deputatul PNL Florin Roman, vicepreședinte al Comisiei parlamentare pentru Centenarul Marii Uniri, a pledat ca, după modelul primăriilor, și consiliile județene să se înfrățească cu raioane din R. Moldova.

„Foarte mulți primari au semnat acorduri de înfrățire. Se vizitează, fac schimburi culturale, sportive, se ajută și se simt ca o mare familie. Mai timid, au început și cei de la consiliile județene. (…) E momentul ca și consiliile județene care au putere financiară mult mai mare să facă cu adevărat Unirea și dacă fiecare consiliul județean din România ar „adopta” unul dintre cele 32 de raioane din Republica Moldova, cu siguranță, atunci putem vorbi de un ajutor concret, de o posibilitate de a porni investiții, de a repara drumuri, școli, de a lucra la apă și canalizare”, a spus Roman.

Conferința „Centenarul Unirii și Basarabia” a fost organizată de Platforma Unionistă Acțiunea 2012 la Palatul Parlamentului, prilej cu care a fost lansată Alianța pentru Centenar, un plan de acțiuni concrete pentru anul 2018 la care au aderat aproximativ 100 de organizații civice din România, Republica Moldova și diaspora.

Primarul sectorului 1, Daniel Tudorache, și pretorul Sectorului Centru al Municipiului Chișinău, Oleg Poiată, au semnat la începutul lunii mai o înțelegere de cooperare între zonele administrative pe care le reprezintă. Acordul prevede cooperarea în vederea creșterii capacității instituționale a autorităților publice locale pe care le reprezintă, cu scopul de a asigura dezvoltarea economico-socială a comunităților locale.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente