Tinerii La La Play au ajuns astăzi în ultima locație din programul proiectului. Sute de oameni au rămas cu o satisfacție deosebită și cu muzica clasică în suflet datorită lor. La începutul acestui proiect ne-am propus să vă facem cunoștință cu echipa care stă în spatele acestei expediții. Ultima persoană pe care o prezentăm, dar cu siguranță nu cea din urmă, este violonista Nicoleta Chetreanu.
Nicoleta este o tânără violonistă, studentă la Universitatea Națională de Muzică din București. Face muzică de la șase ani, iar în 2015 a absolvit Liceul de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Chișinău, la clasa profesoarei Galina Buinovschi.
„Am ales să fac anume muzică, pentru că de când mă țin minte cântam – pe stradă, în duș, la grădiniță -, iar la trei anișori am mers pentru prima dată la o emisiune televizată, „de la 5 la 10”, ghici pentru ce? – da, să cânt (râde).”
De atunci Nicoleta a început să participe în cadrul diferitelor emisiuni. Mai mult ca atât, la vârsta de patru ani a fost desemnată „copilul anului”. Vioara a cunoscut-o în anii de liceu, iar în timp, aceasta i-a devenit foarte dragă.
„Când a venit timpul pentru alegerea instituției de învățământ, liceul de muzică a fost fără doar și poate singura opțiune. Anume la liceu am început a face cunoștință încetișor cu adevărata lume a muzicii, iar vioara mi-a captat atenția din prima, devenindu-mi atât de dragă. Vioara nu doar că face parte din sufletul meu, ea constituie întregul meu suflet.”
Este atașată extrem de mult de muzică și consideră că anume prin muzică se pot face lucruri într-adevăr frumoase.
„Cum zicea și marele nostru Grigore Vieru, „Muzica este cea mai apropiată artă de Dumnezeu”, deoarece numai ea poate schimba și modela inima omului la infinit, și numai cu „frumosul” poți schimba cu desăvârșire lumea.”
Pe lângă toate, Nicoleta este o fire foarte sinceră și ne-a spus cu toată deschiderea că și-a dorit să facă și altceva pe lângă muzică, poate actorie, de ce nu, însă tot în lumea artelor ar alege să rămână și cu siguranță nu ar renunța niciodată la vioară.
„Da, pe parcursul anilor de studii am avut momente în care răbdarea mea era la limită, în care voiam sa-mi iau ceru-n cap și să plec departe, dar evident, era doar o senzație de moment.”
În Orchestra Națională de Tineret a ajuns în 2011, atunci când aceasta abia se întemeiase.
„Eu mă simt atât de mândră că fac parte din prima generație a orchestrei, că alături de o mână de muzicieni și oameni frumoși, care au trecut testul timpului, s-au realizat atâtea lucruri minunate. Ba mai mult, prima colaborare alături de Andriano am avut-o când eram prin clasa a șasea, în cadrul festivalului coral „A ruginit frunza din vii”. Pe-atunci observasem noi spiritul inovator și setea de frumos a lui Adriano. Au trecut cam opt ani de atunci. Vă dați seama cum zboară timpul?”
Fiecare percepe muzica în felul său. Pentru Nicoleta aceasta constituie esența ce leagă sufletele oamenilor, ce unește națiuni.
„Noi, oamenii La La Play, încercăm să aducem muzica de calitate către oameni, aceasta fiind ca un fruct, pe care ei trebuie să-l guste și să-l savureze. Se pare că ne-a reușit acest lucru. Publicul l-a îndrăgit din prima și sperăm noi să ajungă și să-l iubească, să fie prezent pe „masa” acestora zi de zi.”
Recunoaște că a pornit în această expediție cu un grăunte de frică-n suflet și bănuiește că nu a fost singura, deoarece se aștepta la reacții diverse din partea publicului, atât pozitive, cât și negative, însă lucrurile au avut o altă întorsătură.
„Am rămas cu toții plăcut surprinși încă de la primul concert, iar pe zi ce trece satisfacția pe care o primim în fiecare seară crește, ceea ce ne dă noi puteri și mult entuziasm de a continua ceea ce facem. Țin să menționez că am avut un public receptiv, cu care am putut comunica, alături de care ne-au învăluit niște emoții de nedescris, dar cel mai mult ne-am bucurat de sclipirea din ochii copiilor atunci când ne ascultau și de interesul cu care aceștia atingeau o vioară, un violoncel. Au fost minunați.”
Nicoleta consideră că proiectul La La Play va rămâne pentru toți o amintire frumoasă, pentru realizarea căreia a muncit zi de zi fiecare membru al echipei.
„La la Play este și va rămâne proiectul în care fiecare dintre noi și-a lăsat o părticică de suflet, prin intermediul căruia ne-am redescoperit țara cu toate frumusețile ei, iar în noi s-a reaprins acea flacăra și dorință de a reveni mereu aici, acasă”.
Partener general al turneului: Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare
Parteneri Principali: Ministerul Tineretului și Sportului; Kaufland; Institutul Cultural Român la Chișinău „Mihai Eminescu”; Ministerul Culturii
Sponsori: Gas Natural Fenosa, Vinăria din Vale, Înghețata Sandra
Partener Media General: TVR Moldova
Parteneri Media: Diez.md; Radio Europa Liberă; Canal Regional.
Imagine: KINOM
Proiect marca MNYO
Proiectul „La La Play” înseamnă prima expediție de muzică clasică realizată în Moldova. 15 tineri, dintre care nouă muzicieni și cinci jurnaliști vor traversa 1.600 de km pentru a reflecta prin muzică clasică opt subiecte sociale.