Pentru că ne-am propus să vă facem cunoștință cu tinerii talentați care stau în spatele proiectului La La Play, continuăm să extindem lista, iar astăzi aveți ocazia să-l cunoașteți pe Andrei Popa, unul dintre muzicienii proiectului. În fiecare zi susține concerte, alături de colegii săi în locurile în care muzica clasică nu a mai răsunat. E plin de entuziasm și pasiune față de ceea ce face și asta se vede de fiecare dată atunci când iese cu viola în fața publicului.
Andrei Popa este violist și viorist. A absolvit Liceul Republican de Muzică „C. Porumbescu”, după care a absolvit Academia de Muzică, conservatorul la vioară și masteratul la violă. Este pasionat de muzică de mic copil, talent care a fost descoperit de mama sa.
„Am început să fac muzică la șapte ani. Când eram încă foarte mic încercam să învăț singur să cânt la pian și mama mea a observat că am talent în domeniul muzicii și a decis să mă înscrie la secția pian, dar cineva a sfătuit-o că ar fi mai bine să învăț vioara, pentru că am un auz foarte bun, pentru că mai târziu și în carieră îmi va fi mai ușor.”
Andrei ne-a mărturisit că atunci când era copil îi plăceau instrumentele aerofone, în special cornul. Mai mult ca atât, și bunelul său era muzician care poseda un instrument aerofon.
„De când am început să am succese la vioară, nu am avut niciodată ideea de a-mi schimba instrumentul. Până atunci însă îmi plăceau instrumentele aerofone, în special cornul, trompeta. Bunelul meu a fost trompetist. Poate și din acest motiv îmi plăceau aceste instrumente.”
Despre Orchestra Națională de Tineret a Moldovei a aflat încă în 2011. Se afla în cadrul unui turneu cu o altă orchestră internațională de tineret din Polonia când a aflat că se mai organizează o orchestră de tineret, doar că în Moldova.
„Peste un an am decis că vreau să fac parte și eu din această orchestră. Am fost la audiții, ca și ceilalți membri ai orchestrei și am fost acceptat.”
În proiectul La La Play a ajuns la invitația lui Andriano, pe care a acceptat-o cu mult drag.
„Andriano mi-a spus că se adună o componență mult redusă, ceea ce a fost foarte interesant pentru mine, e ca și cum ar fi muzică de cameră. Ideea de expediție e o premieră pentru mine. Eu am mai avut proiecte interesante, am mai fost și la New York, cu orchestră de tineret, unde am fost și șef de partid. Acolo a fost prestigios, dar în așa gen de proiecte nu am fost implicat. Acesta este un proiect original și individual.”
Deși au apărut unele dificultăți pe parcurs, Andrei recunoaște că pentru o astfel de premieră rezultatele sunt foarte bune.
„Sigur că am rămas mulțumit de acest proiect. Sunt momente care s-au trecut cu vederea, dar pentru prima dată eu cred că acest lucru este absolut normal. De exemplu, am ieșit cu instrumentele în soare, ele fiind foarte costisitoare, dar pentru viitor acest lucru poate fi evitat.”
Andrei ne spune că reacțiile oamenilor sunt din cele mai diverse – unii sunt foarte entuziasmați, alții, mai puțin.
„Reacția oamenilor este foarte interesantă și pentru noi, pentru că e cu totul alt contingent. Sunt oameni cărora le place foarte mult, sunt oameni cărora le este indiferent, dar cu cât mai des o să facem astfel de proiecții, cu atât oamenii o să fie mai aproape de acest gen de muzică.”
În general, Andrei consideră că este incorect să consideri muzica drept o profesie, specificând că aceasta, de fapt, înseamnă mult mai mult.
„Este incorect să te atârni față de muzică ca față de o profesie. A fi muzician este un mod de viață. Un muzician, chiar dacă nu cântă la instrument, oricum meditează asupra lucrărilor care îi plac sau pe care vrea să le compună, tot timpul e cu gândul la muzică.”
Atunci când are instrumentul în mână, Andrei pur și simplu se transferă într-o lume paralelă, el se dedică totalmente muzicii pe care o interpretează, indiferent de circumstanțe.
„Fiecare notă are sensul ei și trebuie să poți aduce aceste note aproape de sufletele oamenilor și pentru asta trebuie să știi cum se le combini.”
Nu ar schimba pentru nimic în lume muzica, deși a avut propuneri chiar și din partea familiei. Andrei a rămas vertical pe poziția sa și nu a cedat, muzica este ceea ce-i place și ce vrea să facă.
„Îmi spuneau părinții când încă absolvisem clasa a IX-a: „ Andrei, poate schimbi profesia”, dar eu nu-mi pot imagina acest lucru. Da, probabil dacă aș schimba-o ar fi mai ușor pe plan financiar, dar ar apărea un gol în suflet, cu siguranță. Dacă ai gustat din muzică, deja nu mai poți fi indiferent față de ea.”
Proiectul ”La La Play” înseamnă prima expediție de muzică clasică realizată în Moldova. 15 tineri, dintre care 9 muzicieni și 5 jurnaliști vor traversa 1600 km pentru a reflecta prin muzică clasică 8 subiecte sociale.
Partener general: Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare
Parteneri Principali: Ministerul Tineretului și Sportului; Kaufland; Institutul Cultural Român la Chișinău ”Mihai Eminescu”; Ministerul Culturii
Parteneri: Uniunea Europeană; Oficiul ONU pentru Drepturile Omului.
Sponsori: Gas Natural Fenosa, Vinăria din Vale, Înghețată Sandra
Partener Media General: TVR Moldova
Parteneri Media: Diez.md; Radio Europa Liberă; Canal Regional.
Imagine: KINOM
Proiect marca MNYO