Proiectul La La Play continuă, tinerii talentați din Orchestra Națională de Tineret aduc muzica clasică acolo unde ea nu a mai răsunat. Frumusețea acestui proiect este posibilă anume datorită acestor tineri, pentru care muzica este ceva vital. Noi ne-am propus să vă facem cunoștință cu ei și următorul muzician pe care îl veți cunoaște este percuționistul Vasilii Moscvitin, un tânăr care face muzică din entuziasm.
Vasilii a absolvit Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice la specialitatea toboșar clasic-academic. Participă în mult proiecte de jazz, pop, inclusiv în proiectele în care se implică Orchestra Națională de Tineret a Moldovei. Face parte din MNYO încă de la începuturile acesteia, din 2011.
„Această orchestră pe atunci abia se înființa, era prima sa ediție, Andriano m-a sunat și mi-a propus să particip. Pe atunci eu finalizam studiile la Liceul de Muzică „S. Rahmaninov” și vara după absolvire a avut loc primul proiect al orchestrei. Au fost două concerte, unul în centrul orașului, în PMAN, și al doilea la Sala cu Orgă, unde am participat și eu.”
A luat licența și masteratul la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. Pe lângă tobe îi este foarte drag și instrumentul marimba, care la noi încă nu are o popularitate mare, dar care începe să fie cunoscut, ne spune Vasile.
„Mult timp nu a fost un sprijin, iar acum se oferă bani și acest instrument tânăr, marimba, se dezvoltă și în spațiul nostru. Acesta este instrumentul meu preferat. Mă bucur mult că el începe să se dezvolte aici și eu contribui la asta cu toate puterile mele.”
Vasilii ne spune că, faptul că face muzică este datorită entuziasmului pe care îl are.
„Eu activez și în calitate de profesor la Liceul „Ciprian Porumbescu” și la Liceul „S. Rahmaninov” și toată această activitate se ține pe entuziasmul meu, pentru că vreau să mișc ceva aici, la Chișinău, în țara noastră, în generația tinerilor bateriști academici.”
Nu a ales din prima să fie percuționist. Mai întâi a încercat alte două instrumente, însă ajuns la un concert la Filarmonica Națională, a înțeles care este drumul său în lumea muzicii.
„În primul meu an de școală am învățat să cânt la violoncel, mai apoi am început să cânt la pian și acum am o bază pianistică bună, care mă ajută mult. În clasa a 5-a am ajuns la un concert la Filarmonica Națională, unde am auzit o interpretare bună la vibrafon și „m-am molipsit” atât de tare, încât i-am spus mamei, asta vreau să fac.”
Vasilii este de etnie rusă, însă ne-a spus că iubește foarte mult Moldova și ar vrea să schimbe ceva aici în domeniul muzicii.
„Eu sunt de etnie rusă și rădăcinile mele se trag din Rusia, dar eu iubesc Moldova, acest folclor, aceste tradiții. Eu m-am născut pe acest pământ, m-am născut la Chișinău și acest pământ pe mine m-a crescut, aici am obținut studii de la profesori foarte buni, care sunt exemple pentru mine și eu cred că trebuie să fac ceva aici. Desigur, în Moldova lucrurile nu merg așa ca în alte țări mai dezvoltate, dar asta nu e doar în plan muzical. Asta e în toate la noi, și eu cred că momentan pot face ceva pentru țara în care am crescut.”
Despre proiectul La La Play, Vasilii vorbește cu mult entuziasm, iar faptul că oamenii care nu au posibilitatea să asculte muzică clasică acum o pot auzi îl face fericit.
„Eu sunt bucuros de acele concerte pe care le-am susținut, sunt bucuros că oamenii cer să le mai interpretăm ceva la final. Concertele bune nu se desfășoară atât de des cum am fi vrut și fiecare concert de acest gen este primit cu niște emoții extraordinare.”
Vasilii duce un mod de viață foarte activ. Are și mai mult hobby-uri, de exemplu sportul, cărțile, arheologia, dar muzica îi este cea mai dragă.
„Muzica este stilul meu de viață, modul de a gândi, orice activitate pe care o fac este legată de muzică. Nu m-am gândit să schimb muzica pe altceva și sper că niciodată nu voi avea așa gânduri.”
Proiectul ”La La Play” înseamnă prima expediție de muzică clasică realizată în Moldova. 15 tineri, dintre care 9 muzicieni și 5 jurnaliști vor traversa 1600 km pentru a reflecta prin muzică clasică 8 subiecte sociale.
Partener general: Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare
Parteneri Principali: Ministerul Tineretului și Sportului; Kaufland; Institutul Cultural Român la Chișinău ”Mihai Eminescu”; Ministerul Culturii
Parteneri: Uniunea Europeană; Oficiul ONU pentru Drepturile Omului.
Sponsori: Gas Natural Fenosa, Vinăria din Vale, Înghețată Sandra
Partener Media General: TVR Moldova
Parteneri Media: Diez.md; Radio Europa Liberă; Canal Regional.
Imagine: KINOM
Proiect marca MNYO