(foto) Reînvierea scuarului din spatele Muzeului Național de Artă – prima idee de proiect ce ar putea fi finanțată din fondul Bugetului Civil

19959105_1614317851953183_5990100478901985168_n
Foto: Facebook/Victor Chironda

Zilele trecute, Primăria municipiului Chişinău a anunțat că în perioada 10 iulie – 1 august 2017, cetăţenii pot depune proiecte spre finanţare din fondul Bugetului Civil. Activistul civic Victor Chironda a propus astăzi o idee ce ar putea obține finanțare, și anume, reînvierea scuarului din spatele Muzeului Național de Artă.

„Scuarul din spatele Muzeului Naţional de Artă este un exemplu de spaţiu urban mort. Este un spaţiu verde si frumos de care acum se bucura doar câinii și pisicile. Ca acest scuar sa fie valorificat e nevoie de amenajat doar câteva bănci și coșuri pentru gunoi. Oamenii ar putea să se oprească, să se așeze și să se bucure de umbra și verdeața din scuar. Cum credeți, am putea aduna niște semnături în susținerea acestei idei, ca să putem aplica la Bugetul Participativ?”, a scris activistul pe pagina sa de Facebook.

La postare a atașat și câteva fotografii care reflectă starea actuală a scuarului:

Photo Credit: Facebook/Victor Chironda
Photo Credit: Facebook/Victor Chironda
Photo Credit: Facebook/Victor Chironda
Photo Credit: Facebook/Victor Chironda
Photo Credit: Facebook/Victor Chironda
Photo Credit: Facebook/Victor Chironda
Photo Credit: Facebook/Victor Chironda
Photo Credit: Facebook/Victor Chironda

Potrivit informației prezentate de primărie, din bugetul civil vor fi finanţate proiectele prioritare ale Primăriei municipiului Chişinău, dar cu implicarea şi la solicitarea reprezentanţilor societăţii civile. Proiectele vor fi clasificate în două categorii – proiecte mari şi proiecte mici. În anul curent, valoarea proiectelor mici va fi cuprinsă între 10 – 30 mii lei, iar valoarea proiectelor mari variază între 150 – 300 mii lei. Pentru a solicita finanţare pentru realizarea unui proiect mic, grupul de iniţiativă trebuie să aibă susţinerea a cel puţin 50 de cetăţeni, iar pentru finanţarea unui proiect mare, e necesară susţinerea a cel puţin 100 de persoane.

În anul 2017, proiectele prioritare pentru care se va acorda finanţare din bugetul civil vor avea drept scop soluţionarea următoarelor probleme:

# Calitatea proastă a drumurilor şi trotuarelor;

# Managementul defectuos al deşeurilor;

# Construcţiile neautorizate;

# Aspectul inestetic al oraşului;

# Transportul public problematic;

# Starea proastă a trecerilor subterane;

# Lipsa locurilor de parcare;

# Gestionarea defectuoasă a subiectului animalelor fără stăpân;

Proiectele ce urmează a fi implementate vor fi selectate de o comisie din cadrul administraţiei publice locale a municipiului Chişinău, dar şi prin votul cetăţenilor, în perioada 1 – 15 septembrie 2017.

Toate informaţiile relevante privind implementarea şi finanţarea proiectelor prin intermediul Bugetului Civil pot fi obţinute pe pagina web oficială a Primăriei, www.chisinau.md, la rubrica „Buget Civil Chişinău”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente