Locul acesta contează este o campanie care atrage atenția la însemnătatea monumentelor istorice din Moldova

„Promovăm frumosul: situri culturale și istorice, case tradiționale, locuri importante pentru tine și comunitatea ta. Locuri ce merită cunoscute, adorate, protejate și păstrate pentru viitoarele generații” spune Victor Popovici, unul din inițiatorii campaniei.

Din 1991 până în prezent doar în orașul Chișinău au fost distruse în jur de 80 clădiri istorice, în timp ce peste 70 construcții istorice sunt ruinate sau în stare avansată de degradare. Siturile istorice, precum rezervația cultural-naturală Orheiul Vechi, suferă de pe urma intervențiilor iresponsabile, ignoranței, excavărilor ilegale dar și proastei gestionări, ceea ce în ansamblu distruge din potențialul locului și totodată servește drept impediment în calea eforturilor de a fi inclus în lista patrimoniului mondial UNESCO.

Ignoranța și neglijarea patrimoniului cultural imobil se datorează atât insuficienței de informare a cetățenilor dar și faptului că cetățenii nu se prea identifică cu siturile culturale și istorice ce îi înconjoară.

Scopul campaniei este de a sensibiliza și informa cetățenii despre siturile culturale și istorice din Republica Moldova, potențialul acestora și importanța de a le valorifica și păstra pentru generațiile viitoare. Unul din obiectivele campaniei este de a încuraja cetățenii să împărtășească cu publicul larg locurile ce contează pentru ei dar și comunitățile din care fac parte, cu scopul de a crea o conexiune dintre cetățeni și siturile cultural/istorice dar și de a solidifica această conexiune în cazurile în care aceasta deja există.

Campania #LoculAcestaConteaza este inspirată de un proiect similar din Statele Unite, numit #ThisPlaceMatters și inițiat de Agenția Națională de Conservare a Patrimoniului din SUA.

Proiectul #LoculAcestaConteaza este realizat de către Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, cu sprijinul financiar al Ambasadei SUA în Republica Moldova.

Mai multe despre campanie vedeți pe pagina de Facebook: Locul acesta contează

View this post on Instagram

It's a good day when the National Trust for Historic Preservation highlights your campaign for Preservation Month! Thanks to @savingplaces for the shout out and to everyone who enthusiastically joined @loculacestaconteaza in celebrating the places that represent the best of Moldova! 🇲🇩🏫🇺🇸 Original Post: @savingplaces – We're wrapping up Preservation Month with a nod to our friends abroad who have shown some This Place Matters Love during May. From the @usembassyoslo to @art.crime.research in Italy to our friends at @loculacestaconteaza in Moldova (who have started their own spinoff of This Place Matters), there are places worth celebrating across the globe. Don't forget to share the places you love with is year-round on Instagram using #ThisPlaceMatters.

A post shared by Rachel Rettaliata (@rachrettaliata) on

https://www.instagram.com/p/BUbTFyOlafU/?tagged=loculacestaconteaza

https://www.instagram.com/p/BUR6tV-ALDX/?tagged=loculacestaconteaza