Monumente abandonate – un nou proiect ce-și propune să reînvie istoria arhitecturală din Chișinău. „Moara roșie” a fost inițial „Moara albă”

Processed with VSCOcam with m3 preset
Foto: savechisinau.wordpress.com

Ana Dabija a lansat o nouă idee prin care își dorește să aducă la viață mai multe istorii ale monumentelor arhitecturale din Chișinău. După ce ne-a arătat și ne-a povestit despre cele mai vechi și valoroase uși din Chișinău, acum tânăra își propună să pună pe hartă un tur al monumentelor abandonate. Prima istorie vizează „Moara Roșie”.

„Unele zone ale Centrului Istoric sunt ca o poveste..”

Ana s-a simțit purtată de magie pe străzile Colina Pușkin, Zamfir Arbore și Moara Roșie. „Sunt străduțe mici dar pe care găsești liniștea Chișinăului vechi. Pe aici veți găsi pavajul ăla veritabil din secolul XX (s-ar putea să fie din perioada primarului Carol Schmidt). În afară de pavaj căsuțe vechi mici de câte un nivel, clădiri din perioada sovietică precum și cele neoromânești din perioada interbelică. Toate acestea sunt desigur că, în umbra imobilelor ridicate în ultima vreme. În umbra acestora este și „Moara Roșie” numită și Moara Levenzon. Cu un simplu search pe google veți găsi o multitudine de articole și reportaje inclusiv și un blog dedicat acestei clădiri aș spune, misterioase”, relatează tânăra.

PC: savechisinau.wordpress.com
PC: savechisinau.wordpress.com

Mai jos vedeți câteva fragmente din povestea celebrei „Moara Roșie”:

La început a fost „Moara Albă”

Moara Roșie este una din primele mori cu aburi din Chișinău. Aceasta a fost ridicată aproximativ în 1850. În perioada a câtorva zeci de ani aceasta devine una din cele mai importante clădiri nu doar de pe Colina Iznov (Colina Pușkin) dar și din Chișinău. Dat fiind faptul că nu era o moară simplă ci o clădire din piatră albă cu cinci nivele, învăluită mereu în „praful” de făină, localnicii o numeau „Moara Albă”.

În 1889 proprietar devine Avram Levenzon. Acesta împreună cu fratele soției sale, construiesc alături de Moară un magazin de unde chișinăuienii puteau cumpăra bunătăți coapte din făina proaspăt cernută.

Denumirea de Moara Roșie apar mai târziu după o întâmplare nefericită. În 1901 avusese loc un incendiu de proporții ia propietarii sunt nevoiți să reconstruiască ultimele două nivele ale imobilului. La construcția acestora a fost utilizată cărămida roșie de aici și denumirea pe care o avem și astăzi.

PC: savechisinau.wordpress.com
PC: savechisinau.wordpress.com

Uitată și abandonată

Între timp s-au schimbat multe. Chiar dacă e înconjurată de imobile noi și curți frumoase tot rămâne cel mai deosebit obiectiv din toată regiunea. Nu însă pentru toată lumea. Prin 2010, o companie de construcție (panoul căreia atârnă pe clădire) solicită primăriei permisiunea de a o demola pentru a ridica un bloc locativ. Acest demers este respins iar situația acestui monument de arhitectură rămâne incert până astăzi.

PC: savechisinau.wordpress.com
PC: savechisinau.wordpress.com

Articolul integral și un reportaj foto deosebit îl accesați pe savechisinau.wordpress.com.

Pe hartă veți vedea ulterior, toate monumentele abandonate din Chișinău:

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente