O studentă de la UTM vrea să îmbunătățească alimentația copiilor: A propus două rețete noi de prepare a salamului

UTM_FTA_Licenta_AnaPlamadeala_1_result-1500×1066
Foto:utm.md

Ana Plămădeală a absolvit Facultatea Tehnologia Alimentelor. Studenta și-a ales drept temă pentru teza de licență – problema alimentației copiilor, în contextul în care legislaţia Republicii Moldova nu reglementează strict principiile de fabricare și nici normele privind compoziția și în special conținutul de lipide a produselor din carne destinate copiilor.

Potrivit site-ului universității, studenta și-a propus să stabilească un conținut normativ omonim de lipide pentru produsele din carne pentru copii; să recomande noi compoziții pentru reţetele de salam din materii prime cu un conţinut lipidic redus; să argumenteze necesitatea unui control riguros asupra procesului de producere prin sistemul de trasabilitate elaborat; să efectueze calculele necesare și o analiză a eficacităţii economice a tehnologiilor propuse, dar și un studiu comparativ asupra legislaţiei naţionale şi internaţionale privind reglementarea fabricării produselor din carne pentru copii.

Studenta a mai menționat că pentru preșcolari, de exemplu, din produsele din carne se recomandă salamuri fierte, salamuri tip şuncă, crenvurşti, salam-pâine. Un conţinut redus de lipide se poate obține prin substituirea materiei prime – carnea de porcină, bovină cu carne de iepure, curcan, pui, nutrii sau a materiei prime de origine animală cu cea de origine vegetală – produse de soia, ulei de măsline nedepăşind valoarea totală de 30 la sută. Totodată, la fabricarea unui produs alimentar cu destinaţie specială, în funcție de materia primă şi conţinutul de lipide al acesteia, se poate admite combinarea mai multor tipuri fie de aceeaşi origine, fie de origine animală și vegetală.

În urma studiului elaborat, tânăra a propus și două reţete optime de fabricaţie a salamului de tip Parizer pentru copii şi a crenvurştilor pentru copii, elaborând schemele-bloc de fabricaţie şi o linie tehnologică de fabricație cu capacitatea de 1 tonă per schimb. Totodată, a efectuat calculul tehnologic, calculul eficienţei economice şi calculul pentru produsele similare fabricate după reţeta clasică pentru a elucida situaţia economică creată în procesul de fabricaţie şi comercializare a produselor destinate alimentaţiei copiilor. Diferenţa de preţ între produsele destinate pentru copii şi produsele fabricate după reţeta clasică este de circa 45 de lei.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente