Programul FLEX vină să dezvolte punți de înțelegere și cooperare după cel de al II-lea Război Mondial. Numărul tinerilor care doresc să participe în cadrul programului este într-o continuă creștere, deoarece FLEX reprezintă una din oportunitățile care contribuie la dezvoltarea adolescenților prin cunoașterea unei culturi noi, iar un factor important în aceste condiții sunt familiile gazdă în care sunt plasați elevii.
Tinerii vin cu un amalgam de cunoștințe și viziuni noi, dat fiind faptul că timp de un an au fost plasați într-un mediu încărcat cu obiceiuri, culturi și deprinderi diferite. Elevii studiază la școlile de peste hotare, acolo își fac noi prieteni, participă în cadrul orelor de voluntariat și călătoresc.
Inesa Zberea: „Eu doream să mă înscriu la acest program de când aveam încă 10 sau 11 ani. Am auzit de la un prieten, și de atunci mi-am dat toată silința să învăț foarte bine engleza ca ulterior să pot participa în cadrul acestui proiect. Am fost plasată în statul Maine unde am făcut peste 100 de ore de voluntariat și cu adevărat eram fericită când aveam ocazia să mă implic în această activitate. Cea mai memorabilă dintre experiențe a fost că petreceam câteva ore pe săptămână cu niște copii care aveau anumite dizabilități și îi ajutam să citească, să scrie, și aceasta mă bucura enorm de mult. Am călătorit în Washington DC, Boston, New York și în Hawaii, unde am stat o săptămână. M-am dezvoltat pe plan personal, am devenit mult mai independentă, am trecut peste anumite frici, am înțeles că eu sunt responsabilă de ceea ce mi se întâmplă în viață și nimeni altcineva. Eu cred că acest program reprezintă o oportunitate foarte bună pentru cei ce vor să iasă din zona lor de comfort și care vor să facă un pas mai departe.”
Janet Popa: „Am hotărât să particip la proiectul FLEX pentru că toată viața mea, conștientă am visat să cunosc o nouă cultură și să explorez noi state. M-a inspirat o prietenă care deja absolvise acest program. Experiența mea din State începe în Pensylvania, statul unde am fost plasată. Îmi voi aminti toată viață de momentele petrecute acolo, în mare parte datorită familiei gazdă, deoarece toată viața am avut nevoie de un tată, iar acolo visul meu s-a realizat și am devenit foarte apropiați. Am călătorit foarte mult, am fost în Texas, Washington DC, Pittsburgh, Michigan, am avut oportunitatea să văd în sfârșit și Niagara Falls. Acest program m-a dezvoltat ca persoană, am devenit mai independentă, pe lângă faptul că am mers să explorez un nou continent, am ajuns să mă descopăr pe mine, am înțeles ce-mi place, am realizat care sunt interesele mele adevărate.”
Eduard Ciobanu: „Dorința de a participa în cadrul programului FLEX mi-a apărut câțiva ani în urmă când am participat la o tabăra de vară în calitate de voluntar. De acolo am deprins ambiția de a cunoaște ceva nou, precum și de a arăta altora cultura mea. Am fost plasat în Carolina de Nord, iar experiența în State a fost de-a dreptul unică. Am călătorit în Michigan, Minnesota, am putut vedea contrastul dintre statele, locurile din SUA, cât și oamenii de acolo, iar voluntariatul a fost o parte foarte importantă a experienței mele. Noi spunem că FLEX este experiența unei vieți într-un an și cred că oricine trebuie să încerce să-și realizeze visul american.”
Mădălina Tricolici: „De când eram mică am observat un panou în cabinetul profesoarei de engleză. Era un panou pe care vedeam mai mulți absolvenți ai proiectului FLEX și mi-a plăcut mult, voiam să am și eu experiența asta, așa că am hotărât să particip. Am muncit foarte mult, am studiat limba engleză pentru a mă putea înscrie. Am fost în Alabama și am avut noroc de o coordonatoare bună și am făcut foarte mult voluntariat. Împreună cu ea și grupul de exchange students, am fost în total 10 elevi. Am ajuns și în Texas. O deosebire aparentă, care ar fi trebuit preluată și la noi, este faptul că peste ocean profesorul nu te percepe ca pe un copil și nu te subestimează, ci din contra, te susține în inițieri și te privește ca pe un egal. Mi-a plăcut mult faptul că notele sunt juste și tu nu poți să copiezi. Chiar și în cele mai complicate situații, elevii sunt conștienți de faptul că nu pot lua de la vecin temele și respectă cu strictețe această regulă. Acest program a fost cel mai fain lucru care mi s-a întâmplat în viață, cine nu visează să poate merge gratuit la studii în SUA?”
Eleonora Gorobivschi: „Prietenii mă convingeau să plec, însă nu aveam încredere în mine. Din moment ce am văzut că am trecut de prima etapă am început deja să mă gândesc la America și să-mi doresc să ajung acolo. Am avut o experiență extraordinară, am călătorit foarte mult, am văzut cele mai mari orașe ale SUA, precum New York, San Francisco, Los Angeles, Las Vegas. Am călătorit până și în America Centrală, unde am vizitat Honduras, Mexico. Am făcut voluntariat la școală. În calitate de profesoare de franceză, ajutam copii mici să înțeleagă mult mai bine limba și temele de acasă. Am mai participat la un proiect de voluntariat pentru boschetari și a fost o experiență de neuitat pentru că timp de o oră am făcut în jur de 500 de tartine. FLEX m-a făcut să înțeleg că lumea îți oferă cu mult mai multe decât ceea ce vezi acasă și mereu trebuie să tindem la ceva mai mult și te face să înțelegi că tu poți mult mai multe. Sistemul educațional de peste ocean este mult mai deschis pentru elevi, te îndeamnă să te descoperi și îți oferă o mulțime de oportunități. Fiind un an peste hotare te schimbi și înveți să te înțelegi și te autocunoști, vezi lumea cu alți ochi devii mult mai independent, mai matur și mai perseverent.”
Dan Antoci: „În școală, la Bălți, am avut un profesor de engleză din America, care ne-a relatat despre FLEX și m-a încurajat să mă înscriu la acest program. Eu am fost ales din cea de-a doua încercare. Am fost amplasat în Illinois acolo am făcut circa 235 de ore de voluntariat, eram foarte activ în acest domeniu, pentru că aveam o profesoară foarte energică care motiva toți elevii. Din 700 de elevi, peste 200 erau înscriși în clubul de voluntariat din școală, pasiunea pentru voluntariat era enorm de mare și în fiecare zi așteptam să facem voluntariat, pentru că eram amplasați în liste și așteptam cu nerăbdare rândul nostru. Am călătorit în Missouri, Kansas și New York. Conform opiniei mele, în urma acestui program, am sesizat că sunt foarte multe uși deschise pe care noi nu le observăm, și faptul că pentru ca să-ți realizezi visurile trebuie doar să depui ceva efort și să faci cu pasiune tot de ce te apuci. Eu încurajez toți elevii din Republica Moldova să se înscrie la acest program.”
Alexandru Vlad Murzac: „Prima dată am fost impus de un prieten să merg cu el pentru ca să mă înscriu, eram clasa 8-a probabil. A doua oară când am încercat, eram un pic mai serios și am ajuns până în finală, dar n-am fost acceptat de către sediul din Washington. Deja a treia oară a fost numărul norocos pentru mine. pentru că am fost acceptat. Am fost plasat în Indiana și am avut o experiență foarte frumoasă datorită familiei gazdă, comunității în care am fost și care m-a ajutat să mă adaptez foarte rapid la tot ce ține de o nouă țară. Am călătorit în Chicago și Washington DC. Am făcut voluntariat atât în școală cât și în alte organizații din comunitate, am fost în centre de plasament pentru boschetari, la aziluri pentru bătrâni, unde încercam să ajutăm cu puținul care-l puteam oferi. Datorită acestui program am ajuns să studiez într-o școală americană, care oferă o mulțime de activități extracuriculare: teatru, orchestră, dezbateri, diferite sporturi. În tot acest timp am devenit independent pentru că fiind departe de casă și de familie, multe decizii a trebuit să le iau singur. Mereu am susținut programele internaționale, care sunt oferite tinerilor din Republica Moldova, pentru că îți oferă șansa să explorezi noi state și te autodezvolți.”
Valeria Batereanu