Marți, 20 iunie, comitetul din cadrul Parlamentului European se convoacă în ședință pentru a decide dacă vor acorda sau nu asistența macro-economică de 100.000 euro Republicii Moldova.
Anterior, Siegfried Mureşan a declarat că cele 100 milioane de euro vor fi acordate în dependenţă de verdictul Comisiei de la Veneţia. Avizul comisiei a venit vineri, 16 mai, și acesta a fost interpretat în mod diferit, însă este important felul cum îl va interpreta comisia parlamentară responsabilă de acordarea asistenței macro-economice.
„În urma unor consultări publice ample cu toate părțile interesate, avizul comun a concluzionat că reforma propusă nu poate fi considerată ca fiind susținută prin consens larg. Se ridică „probleme semnificative”, inclusiv riscul ca deputații, aleși pe circumscripții, ar putea fi influențați de interesele de afaceri”, se arată în comunicatul Comisiei de la Veneția, scria Moldpres vineri.
Totodată, în conformitate cu avizul comun, „responsabilitatea Comisiei Electorale Centrale (CEC) de a stabili circumscripţii cu mandat unic pentru componența majoritară se bazează pe criterii vagi, care prezintă un risc de influenţă politică asupra acestui aspect al activităţii CEC”, se notează în comunicatul instituției.
Alte motive de îngrijorare reprezintă lipsa criteriilor stabilite clar pentru crearea circumscripțiilor în regiunea transnistreană și pentru cetățenii din străinătate.
De asemenea, Comisia de la Veneția a avizat critic proiectul președintelui Igor Dodon de modificare a art. 85 din Constituție ce vizează sporirea împuternicirilor șefului statului în privința dizolvării Parlamentului. În avizul instituției se menționează că „aceasta ar putea oferi președintelui o putere executivă excesivă de a utiliza dizolvarea Legislativului drept un instrument de „politică de partid” în cadrul regimului parlamentar actual”.
„Noi dorim să acordăm cetăţenilor Republicii Moldova un ajutor de 100 de milioane de Euro în plus la cele 746 de milioane pe care deja le-am alocat pentru perioada 2014-2020. Pentru a putea aloca aceşti bani, înainte de plata fiecărei tranşe, trebuie îndeplinite o serie de condiţionalităţi, care solicită progrese clare în combaterea corupţiei, independenţa justiţiei, întărirea statului de drept şi combaterea spălării banilor. Doar în aceste condiţii se va putea vira fiecare tranşă. În plus, Parlamentul European a monitorizat cu mare îngrijorare dezbaterea din R. Moldova, privind modificarea legislaţiei electorale. Spun aceasta deoarece pentru acordarea celor 100 de mln, pe lângă acele condiţii menţionate, avem şi nişte precondiţii esenţiale legate de standardele democratice din R. Moldova. Şi aici vreau să fiu foarte clar, dacă aceste standarde nu sunt îndeplinite, atunci Uniunea Europeană nu are voie să acorde nici măcar un singur cent Chişinăului” spunea în luna mai Siegried Mureșan.
Anumite surse spun că la această ședință au de gând să apară Andrian Candu și Pavel Filip pentru a interveni, lucru încă neconfirmat oficial.