(foto) Aventurile voluntarilor italieni în Moldova. Cum au ajuns aici și cu ce își ocupă timpul liber

italieni4

Arianna Fioretto, Jessica Cogliati, Carlo Mazzochi, Chiara Cavalletti și Stefania Biagioni sunt cinci voluntari veniți din Italia, care s-au împrietenit aici, fiind absolut necunoscuți înainte. Toți studiază și vorbesc limba română.

Chiara Cavalletti este din regiunea Umbria, Italia. A absolvit Universitatea de studii din Perugia, Facultatea Științe Politice, specialitatea Servicii sociale; Universitatea de studii G. Marconi, Facultatea Științe ale Educației, specialitatea Pedagogie. Activează la AVE Copiii ca voluntar.

Carlo Mazzochi este un tânăr italian venit din Rimini, Italia și a activat ca voluntar la AVE Copiii. A absolvit Universitatea din Bologna Alma Mater Studiorum, Facultatea Științe Politice Internaționale.

Arianna Fioretto este o tânără din Milano, Italia, venită să desfășoare serviciul civic în cadrul Misiunii Sociale „Diaconia”, care găzduiește în fiecare an câte doi voluntari din Italia. A absolvit Universitatea de studii din Milano, Facultatea Filosofie.

Jessica Cogliati, venită din Lecco, Italia, desfășoară și ea serviciul civic în cadrul Misiunii Sociale „Diaconia”. A absolvit Universitatea de studii din Milano, Facultatea Asistență Socială.

Stefania Biagioni, sosită din Pistoia, regiunea Toscana, Italia, activează ca voluntară la Ksa:k – Centrul pentru Arta Contemporană. A absolvit Universitatea de studii din Firenze, licență în Organizarea evenimentelor culturale și master în Arheologia industrială la Universitatea din Padova. Este membra Companiei teatrale Giratempo din Pistoia unde face teatru și musical.

 

italieni5

Cum au ales Moldova, ce fac în timpul liber, ce le-ar recomanda prietenilor să viziteze în Moldova

„Acum doi ani am fost voluntară în România, care m-a îmbogățit cultural și mi-a lăsat multe semne de întrebare și dorința de a cunoaște mai multe despre această cultură despre care auzisem câte ceva, dar despre care nu știam înainte nimic.

Am ales Moldova pentru că îmi plăcea proiectul pe care îl propunea „Caritas Ambrosiana”, adică posibilitatea de a desfășura serviciul civil la o organizație care se ocupă de mamele singur, de un apartament social unde trăiesc adolescente care sunt ajutate să devină independente, de cantina mobilă care oferă o masă caldă celor nevoiași, mai cu seamă, bătrânilor rămași fără adăpost.

În Moldova în timpul liber încerc să vizitez localități noi, mai ales acum, când afară e frumos. Mă plimb prin parcurile din Chișinău, ceea ce e specific pentru capitală.

Prietenilor mei le-aș sugera să viziteze chiar parcurile, vinăriile, Saharna, Orheiul Vechi”, relatează Jessica Cogliati.

„Nu am ales Moldova, dar Moldova m-a ales pe mine. „Caritas Ambrosiana” mi-a propus proiectul în Moldova și am acceptat.

În timpul liber ies și mă plimb afară în parcurile care ni le oferă Chișinăul verde, încerc să cunosc cât mai mult și să descopăr Moldova.

italieni4

Recomand prietenilor să nu se oprească la prima impresie, dar să descopere istoria, societatea și cultura, să viziteze satele, pentru că ele reprezintă adevărata față a Moldovei și sunt o experiență foarte interesantă și provocantă”, spune Arianna Fioretto.

„În primul rând, am ales Moldova pentru că îmi plăcea proiectul pe care l-am făcut! Eram tare curios să înțeleg cum este organizat sistemul de primire a refugiaților în afară de UE, în al doilea rând, pentru că voiam să învăț mai bine limba română și eram foarte curios să cunosc această parte a Europei!

În timpul liber am făcut diferite excursii: am vizitat Orheiul Vechi, Soroca, Tiraspol și am avut parte de o experiență foarte frumoasă de trekking la Nordul Moldovei.

De obicei, în Chișinău mă duceam la sala sportivă, mă întâlneam cu prietenii la Valea Morilor – după părerea mea este locul cel mai frumos din Chișinău – mă plimbam în Centru cu prietenii sau serveam un ceai.

italieni1

Locurile cele mai interesante pentru mine au fost vinăriile Cricova și Mileștii Mici”, relatează Carlo Mazzochi la finalul serviciului său de voluntariat în Moldova.

„Nu am ales Moldova, am ales proiectul căci era aici. Înainte de a veni nu știam multe despre Moldova.

În timpul liber îmi place să mă plimb în parcurile din Chișinău și îmi place foarte mult să merg la Teatru de Operă și Balet.

Prietenilor le recomand să viziteze vinăriile Mileștii Mici și Cricova, parcurile din Chișinău, Orheiul Vechi, Odesa, deoarece este aproape de Chișinău și este foarte frumoasă”, spune Chiara Cavalletti.

italieni2

„În realitate nu am ales Moldova, dar proiectul în sine. Ca voluntară EVS (serviciul de voluntariat european) am fost aleasă și de alte organizații din Ungaria și Polonia, dar până la urmă am ales Moldova pentru că proiectul îmi plăcea foarte mult și cred că am făcut alegerea corectă.

Aici în timpul liber ies cu prietenii, cunosc orașul, citesc, etc. și încerc să călătoresc cât mai mult posibil! Îmi lipsesc activitățile pe care le făceam în Italia în timpul liber, mai ales, teatrul și dansul, dar încerc să mă descurc aici cu alte activități.

Prietenilor le-aș recomanda să viziteze Chișinăul, cu o atenție deosebită asupra arhitecturii sovietice și post-sovietice, de care sunt tare atrasă și încerc să realizez un mic reportaj foto personal. Consider că e foarte interesant să observi schimbările politice și sociale care au avut loc de-a lungul anilor, care s-au răsfrânt asupra arhitecturii și este o oportunitate care nu o găsești în multe orașe. Am rămas impresionată de Orheiul Vechi – un loc foarte frumos. Aș recomanda și cetatea din Bender – mare și puternică și cetatea Soroca – mică și grațioasă”, relatează Stefania Biagioni.

Voi ce le-ați mai recomanda voluntarilor străini să viziteze în Moldova?

italieni3

Text de Tatiana Besliu

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
Mai citește
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente