Apus de soare cu muzică clasică interpretată de pianistul Marcel Lazăr, ateliere, distracții, odihnă, târguri și expoziții eco în Parcul ”Valea Morilor”– așa au sărbătorit sute de oameni Ziua Mondială a Mediului.
De Ziua Mediului au avut loc ateliere informative și utile, de exemplu: ”Compostarea urbană”, ”AgriCultura ecologică”, ”Impactul deșeurilor din uleiuri vegetale uzate asupra mediului înconjurător”, ”Povestea apei. Întrebări și răspunsuri”, ”Totul despre plantarea copacilor”, ”Cunoaște potențialul de energie regenerabilă din comunitatea ta”. Au mai fost abordate subiecte sociale și psihologice precum ”Egalitatea de gen și biodiversitatea”, sau ”Rolul mediului în sănătatea bio-psiho-socială a omului”.
În cadrul atelierelor participanții au văzut biodiversitatea sub microscop, au învățat ce înseamnă reciclarea artistică, arta olăritului, amenajarea unui camping turistic, confecționarea ierbarelor și au participat la ”Eco-quest”, un joc intelectual de întrebări și răspunsuri.
Evenimentul a găzduit o expoziție diversă, cu expunerea biohumusului, cazanelor pe biomasă, o expoziție a tehnologiilor verzi inventate de copii, un stand despre adaptarea la schimbările climatice, biodiversitatea plantelor dendrofloricole din Grădina Botanică, de retro-biciclete, Cartea Roșie, ediția 2016, reviste, fotografii.
Participanții au avut posibilitatea să poată calcula doza de nitrați din izvorul sau fântâna pe care le utilizează, să aducă la ”Garda de Reciclare” bateriile și tehnica uzată și să afle câți copaci datorează personal planetei, datorită unui program personalizat de calculare a amprentei de carbon. De asemenea, participanții au avut posibilitatea să lase în ”Arborele promisiunilor” bilețele cu angajamente personale față de mediu pentru anul 2017.