Marijuana în Moldova: medicii susțin, poliția condamnă, consumatorii riscă. Marile state fac miliarde, Moldova „arde” banii

18871429_1355533017864057_1219323243_n

Canabis, marijuana sau iarbă. Oricum ați numi-o, vă referiți la unul dintre cele mai populare droguri la nivel mondial. Este cea mai folosită substanță psihotropă din lume, iar statisticile spun că, anual, este consumată de peste 200 de milioane de oameni. În medicina contemporană, canabisul își face cale, încet dar sigur, în cazul bolilor grave, cronice sau a celor care nu răspund la niciun tratament. Și chiar după zeci de studii medicale care i-au demonstrat toate beneficiile, unii încă o consideră un drog dur și nu știu că de fapt, alcoolul, țigările sau cafeaua sunt mai periculoase pentru sănătate.

Primul stat care a legalizat marijuana

Pentru o comparație completă și o prezentare veridică, vom lua ca exemplu primul stat din lume care a legalizat în 2013 consumul de marijuana. Președintele Uruguayului, Jose Mujica a luat această decizie fără precedent la acea vreme numind această acțiune „experimentul de avangardă”. Ideea legalizării a pornit de la ideea lansării unui contraatac împotriva traficului de droguri și de a opri consumatorii să treacă la droguri mai puternice. În așa mod, statul și-a asigurat o creștere imensă în buget, iar prețul pentru un gram a fost stabilit la $1, adică de 10 ori mai ieftin decât se găsește în statele europene. 4 ani mai târziu, experimentul lansat de Uruguay avea să devină poate una dintre cele mai importante decizii luate la nivel guvernamental în întreaga lume pentru combaterea traficului de droguri și a criminalității, iar exemplul a fost urmat și implementat cu succes de zeci de state.

Mai jos, urmăriți un interviu realizat de VICE cu președintele Uruguayului, Jose Mujica, supranumit „președintele chill”.

Legalizarea în Statele Unite

Astăzi, 1 din 5 cetățeni ai Statelor Unite locuiește într-un stat în care consumul de marijuana este legal fără prescripție medicală. În termeni de buget, Statele Unite ar putea ajunge la un profit în urma consumului de peste 20 de miliarde de dolari până în 2021. La momentul actual, 8 state permit consumul de marijuana în scopuri recreaționale iar 29 de state permit consumul în scopuri medicinale.

Legalizarea la nivel mondial

Conform Global Drug Survey 2017, prevalența consumului de marijuana, cel puțin o dată în viață, este de 77,8%. 21% dintre consumatorii de marijuana din Statele Unite au declarat că fumează un „joint” în primele 5 minute sau prima oră de când s-au trezit.

Într-o secțiune distinctă, sondajul ia în considerare alături de substanțele halucinogene și alcoolul, tutunul și cafeaua. În acest caz, consumul de alcool trece pe primul loc, în fața canabisului, iar tutunul, în fața cocainei.

World Map.correctlycolored

Legal sau parțial legal

Ilegal dar decriminalizat

Ilegal dar adesea neimplicat

Ilegal

Cumulând datele, cercetătorii au concluzionat că alcoolul este drogul cel mai periculos, urmat de heroină şi de cocaina de tip crack. Marijuana s-a clasat pe locul 8, prezentând un sfert din pericolul reprezentat de alcool.

unimaas.nl
unimaas.nl

Marijuana poate fi utilizată şi legal, în scopuri medicale, pentru diferite tipuri de cancer, HIV/SIDA şi unele probleme neurologice şi ca adjuvant, pentru a stimula apetitul şi a calma durerile. În comparaţie cu alte droguri legale, cum ar fi alcoolul sau tutunul, marijuana este mai puţin periculoasă. Dacă tutunul provoacă cancer, iar consumul excesiv de alcool poate duce la ciroză, în cazul marijuanei nu există o relaţie de cauzalitate între consum şi o boală letală. Cercetările arată însă că ea prezintă anumite riscuri pentru sănătate în rândul persoanelor vârstnice sau care au probleme cu inima.

Beneficiile marijuanei

Majoritatea beneficiilor conferite de marijuana au legătură cu efectele sale psihoactive. Marijuana este eficace împotriva stresului, reducând anxietatea, crescând nivelul de euforie şi provocând o uşoară disociere de mediu în rândul utilizatorilor.

De asemenea, marijuana poate ajuta persoanele cu o greutate scăzută să mănânce mai mult, deoarece stimulează apetitul. Din acest motiv, marijuana este utilă pacienţilor afectaţi de cancer, căci stimularea apetitului îi ajută să îşi menţină o greutate sănătoasă, ceea ce conduce la rate mai mari de supravieţuire. Oamenii afectaţi de dureri cronice se numără, de asemenea, printre cei ajutaţi de marijuana.

Dovezile preliminare sugerează că marijuana poate fi utilă şi persoanelor ce suferă de Parkinson, Alzheimer şi de scleroză multiplă, însă este nevoie de mai multe cercetări pentru a ajunge la o concluzie definitivă.

Moldova

Până la 15 ani de închisoare pentru marijuana și undă verde la alcool

Trăim într-o societate în care oamenii acceptă să consume litri de alcool, ale cărui efecte sunt violente și uneori, dramatice, în timp ce consumatorii de marijuana sunt considerați depravați. Există mii de cazuri în care consumul de alcool a dus la dezordini, violuri sau chiar omoruri. Alcoolul este permis și nicio lege nu îi împiedică pe oameni să continue această practică. De cealaltă parte, nu a fost înregistrat niciun caz de violență din cauza consumului de marijuana, însă paradoxal, utilizatorii sunt amendați cu zeci de mii de lei și ore neremunerate în folosul societății.

tuxpiConsumul de canabis nu duce la cancer pulmonar, așa cum se crede în societatea noastră. Dacă facem o comparație între consumul de canabis și alcool, efectele nu sunt nici pe departe atât de imprevizibile, violente, dramatice și antisociale. Pe lângă daunele aduse de alcool organismului, trebuie să menționăm și o mulțime de fărădelegi, violuri și omoruri efectuate după consumul de alcool. Asta a fost o informație așa mai rezumativă, însă cu siguranță efectele alcoolului și tutunului asupra organismului sunt cu mult mai periculoase decât cele ale canabisului”, ne asigură Stanislav Grosu, medic psihiatru și angajat în cadrul Dispensarului Republican de Narcologie și Centrului Național de Epileptologie din Chișinău.

Legislația este dură cu comercianții de canabis. O persoană care produce alcool într-un spațiu oarecare, neamenajat, insalubru, fără a respecta nicio normă de igienă sau standard de producție, este lăsată să-și comercializeze produsul, chiar dacă consecințele pot fi grave. Inexplicabil, legile funcționează altfel când vine vorba de canabis. Un producător de marijuana riscă să stea în închisoare de la 7 până la 15 ani, cu o singură excepție: dacă își trădează colegii și divulgă tot procesul de producere și comercializare. Există tot felul de cazuri însă dealerii veterani și comercianții cu legături importante respectă codul omerta (lege a tăcerii impusă în organizații cu activități ilegale) și își riscă libertatea în numele „echipei„.

Cererea de marijuana în Republica Moldova este la fel de mare ca în statele în care consumul este legal însă riscul este imens. De aceea este foarte greu de găsit un „supplier” (n.r. persoana care aduce drogul) și poate mult mai greu de găsit clienți de încredere. Gramele se vând poștă (n.r. prin mai multe persoane) pentru a reduce consecințele în cazuri grave. Atunci când se întâmplă să fie prins, supplierul poate primi și „alte amenzi” decât închisoarea. Unii sunt bătuți, amenințați sau persecutați, însă întotdeuna există altcineva care să continue „afacerea”. E un lanț vicios la care poliția ia parte uneori„, ne povestește un fost consumator cu experiență care a preferat să rămână anonim.

Șeful direcției Antidrog, Ion Țurcanu, ne-a spus că de la începutul anului, 358 de persoane au fost reținute pentru comiterea infracțiunilor legate de circulația ilegală a drogurilor.

20 de milioane de lei – atât valorează marijuana confiscată anual – „arse” în cuptoare

În anul 2016, oamenii legii au confiscat peste 91 kg de marijuana – echivalentul a 18.267.400 de lei. Deși există multe voci care spun că odată confiscate de poliție, drogurile ajung din nou în comercializare, șeful de la AntiDrog ne-a asigurat că, în urma emiterii sentințelor, acestea ajung a fi arse.18816885_1355424044541621_570971016_n

După examinarea cazului și emiterea unei sentințe, judecătorul dispune distrugerea probei. Distrugerea revine poliției sau procuraturii. În Moldova sunt agenți economici care au cuptoare cu temperaturi foarte înalte, unde aceste droguri sunt distruse prin ardere, în prezența procurorilor. Versiunile că drogurile reapar pe piață nu sunt veridice.

 

În timp ce autoritățile din Moldova luptă cu traficul de marijuana, ceea ce ar și trebui să facă, numărul bolnavilor de cancer crește zilnic. Împreună cu el și cifra celor care mor din cauza acestei boli. Doar în 2016, numărul celor aflați la evidență în policlina oncologică era de peste 40.000 de pacienți. Dar cu tehnologia potrivită și puțină implicare, beneficiile substanței ar putea fi reținute și concentrate asupra bolnavilor și mai ales a suferinței prin care trec pentru a le ameliora chinul.

Dacă statul nu ar arde sutele de kilograme de marijuana, cel puțin din plantele cu un nivel concentrat de THC, mii de persoane ar putea urma un tratament de ameliorare a durerii provocate de ședințele dure de chimioterapie și medicamente agresive.

Urmăriți mai jos un scurt documentar realizat de Ride with Larry în care se vede efectul instantaneu pe care îl are canabisului asupra unui bolnav de Parkinson.

Publicând acest articol, diez.md nu promovează, nu susține și nu încurajează consumul de marijuana. Prin datele statistice, materialele prezentate și informațiile documentate în acest articol, vrem să oferim cealaltă latură a consumului de THC. Conform studiilor medicale de specialitate și a noilor legi implementate în marile state ale lumii, s-a demonstrat că efectele consumului de marijuana pot fi de ajutor în cazul unor boli grave, incurabile, cronice și mai ales care provoacă durere și agonie pacienților.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente