Ministerul Educației a emis o circulară prin care încurajează candidații la examenul de bacalaureat să se bazeze doar pe propriile cunoștințe și îi atenționează să respecte cadrul normativ în vigoare. Toate tentativele de fraudare vor fi sancționate, iar lucrările vor fi anulate. La sesiunea precedentă de bacalaureat au fost eliminați din examen 85 de candidați, inclusiv candidații în locul cărora la probele de examen s-au prezentat alte persoane.
În circulară se menționează că la sesiunea din anul 2016 numărul cazurilor de fraudare a examenului de bacalaureat a scăzut față de sesiunea din anul 2015, când au fost eliminați din examen 103 candidați. Dintre cei 21 520 de candidaţi admiși la sesiunea din anul precedent, 85 persoane (0,39%) au încercat să trișeze.
Printre persoanele neoneste au fost și cetățeni care, în mod fals, au declarat calitatea de candidat la examen și au semnat declarația pe propria răspundere din numele altei persoane. Potrivit informațiilor prezentate de către organele de urmărire penală, faptele persoanelor respective au fost cercetate conform art. 3521 din Codul penal al Republicii Moldova, care prevede amendă în mărime de până la 950 unităţi convenţionale sau cu închisoare de până la 1 an cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.
De asemenea, a fost stabilită identitatea a 11 cetățeni care, utilizând rețelele de socializare www.ok.ru și mesageria instantanee Skype, au postat probele de examen de absolvire. Persoanele identificate au fost trase la răspundere conform prevederilor art.3304 din Codul contravențional, ce prevede amendă de la 30 la 90 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, amendă de la 150 la 240 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice, amendă de la 150 la 240 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere cu privarea de dreptul de a deţine anumite funcţii sau de dreptul de a desfăşura anumite activităţi pe un termen de la 3 luni la un an. Reamintim că o unitate convenţională este egală cu 50 lei.
Ministerul Educației apreciază colaborarea eficientă cu Ministerul Afacerilor Interne și Centru National Anticorupție. Totodată, Ministerul Educației reiterează că va întreprinde în continuare acțiuni ferme pentru prevenirea și sancționarea tentativelor de fraudare a examenelor și îndeamnă candidații la examenul de bacalaureat să se bazeze pe propriile cunoștințe și abilități.