Recent, postul de radio ImagoFM a împlinit un an. Cu această ocazie, echipa #diez a discutat cu Olga Radu, directorul general al Casei Imago, despre cum s-a născut acest post, „cine îl crește, are grijă de el”, dar mai ales care sunt planurile echipei vizavi de dezvoltarea acestui proiect.
Imago, în traducere din limba latină, semnifică ultimul stadiu, adult, în metamorfoza insectelor. Casa Imago/agenție de marketing comunicațional are deja 13 ani și nu e deloc matură. Dimpotrivă, hormonii joacă, experimentele se întrec în experiențe, cum se zice într-un cântec al unor băieți care vor mai fi menționați în articol: „Copiii se distrează/Lalalalala”.
Imago este agenția în care termenul de cultură organizațională capătă un contur concret, palpabil, gustos, colorat și, uneori, zgomotos.
Ei călătoresc împreună, organizează tot felul de petreceri cu tematică specială, inundă feedul cu fotografii atât de altfel decât cele cu teambuildingurile marilor corporații, se implică și lucrează pro-bono pentru diferite proiecte îndrăznețe, originale. Biroul lor (și cel vechi, și cel nou) e o casă adevărată, caldă, colorată și cu tot felul de flecuşteţe care îți atrag atenția. Ei au până și o pisică!
Așadar, acum un an, când echipa Imago a lansat propriul post de radio, reacția mea a fost: Serios?! Mai aveți să fiți așa de ciotkie? Pentru ce? Voi și așa parcă sunteți rupți din serialul „Friends”.
Dar… copiii se distrează, Lalalalala!
În luna mai a acestui an, ImagoFM a împlinit un an. Cu această ocazie specială, am decis să discut mai detaliat despre omagiat cu Olga Radu, directorul general al Casei Imago.
#Cum a început istoria postului de radio ImagoFM?
La început a fost live-ul. Etajul live.
Din mai multe discuții cu cei de la Pot Music (Lilian Severin, Igor Buzurniuc, Iulia Panici) am ajuns la ideea că trebuie să facem sesiune live de muzică bună chiar la noi în birou/casă. Doar că laitmotivul acestor discuții era cam așa: trebuie să facem, trebuie să facem, dar nu știu când.
Apoi a venit la Chișinău trupa Les poissons voyageurs și ne-am gândit să lansăm cu ei Etaj’Live. Am organizat totul într-o săptămână. Ei au fost cei care au destupat etajul!
Subcarpații au fost următorii. Tot Iulia Panici de la Pot Music ne-a făcut legătura.
Am rămas impresionați de cât de receptivi, deschiși, organizați și modești sunt.
Megastaruri la noi casă, la un ceai și niște plăcinte…
Apoi au urmat și trupele locale: Cuibul, Flashblood, Folk Reverse, Fără Zece Opt etc.
#Ce presupune organizarea unei sesiuni de Etaj Live? Cum ajung trupele la voi și care sunt costurile?
Având în vedere că totul a pornit de la niște discuții cu Pot Music așa s-a întâmplat că tot prin intermediul lor și ajung trupele la noi.
În cadrul proiectului Pot Music s-au lansat multe trupe noi de tineri talentați și îndrăzneți. Următorul pas pentru ei e să se promoveze mai departe. Pentru aceasta au nevoie de un material demo calitativ, iar dacă mai e însoțit și de video – și mai bine. Iar aici deja intrăm noi în joc.
Dacă Pot îi motivează să formeze o trupă, să participe la concurs, noi îi motivăm să creeze un material propriu, nu acceptăm coveruri.
Formația vine aici, susține un concert gratuit, iar de restul ne ocupăm noi.
Înregistrăm imaginea, sunetul și le trimitem mai departe la postproduction.
Toate costurile sunt acoperite de noi, cu excepția celor pentru sunet cu care ne ajută Pot Music. Trupa are toată libertatea să folosească acest demo și video oriunde vrea. Având aceste materiale le este mult mai ușor să se promoveze.
#Și totuși cum s-a ajuns anume la radio?
Mergeam prin munții de pe insula Creta împreună cu soțul, copilul și ascultam într-o mașină închiriată un post de radio cu muzică într-adevăr bună. De fapt, soțul meu a venit cu ideea, a zis că Imago trebuie să aibă un radio al său. Așa m-a molipsit pe mine, iar eu restul echipei, ceea ce, de fapt, a fost simplu. Toți s-au aprins de la ideea de a avea un radio al nostru. Cred că a apărut dintr-o necesitate.
Cum poți să desenezi fără muzică?! Da, sunt multe site-uri străine cu muzică bună, dar parcă tot se dorea ceva mai mult.
La început suna cam strașnic. Prea mare, prea complicat, prea mult, dar hai să încercăm. Noi nu așteptăm. Noi luăm și facem. La noi în țară este tradiția ca cineva să ne rezolve problemele, fie că e vorba de relații, curtea din fața casei sau însăși viața.
#Cum au reacționat prietenii Imago la ideea de a crea podcasturi? Care din ele sunt, în continuare, active?
Tuturor le-a plăcut ideea. Așa că la început aveam șase podcasturi. Doar că lumea o face din plăcere, entuziasm, iar uneori nu prea dispui de timp pentru aceasta. Prin urmare, acum sunt trei podcasturi active: Masllenikov (Negru pe Alb), Gonzo (Cuptoraș) și Etaj’Live.
#Pentru cei care nu prea știu de postul vostru de radio, zi-mi în câteva cuvinte, ce fel de muzică poți auzi la ImagoFM?
Muzică ciufulită!
Publicul nostru e ușor alternativ. Britney Spears niciodată n-ai să auzi la noi. Stevie Wonder poți să auzi, dar nu „I just called to say I love you” sau chiar dacă sunt o adevărată beatlomană, „Yesterday”, „Let it be” la noi n-o să auzi. Ceva mai puțin cunoscut din repertoriul lor, mai diferit – da.
„Eroina” e peste tot, noi oferim altceva.
Pipsi-Luța, a cărei melodie preferată e vocea lui Iris Crețu înregistrată la aparatul hrănitor automat. Sună cam așa: Pipsi, Pipsi, Luța!
#ImagoFM, dar mai ales Etaj’Live presupune anumite cheltuieli. Cine le acoperă?
Toate costurile, cu excepția celor pentru sunet, sunt acoperite de noi, din buzunarul Imago. Etaj’Live presupune costuri pentru sunet, imagine, apoi postproduction. Pentru radio plătim hostingul, drepturile de autor etc.
Este investiția noastră. Deocamdată ne descurcăm, dar ne și gândim la o variantă de crowdfunding, patronage…
Noi o facem sincer, din suflet, nu de dragul unor medalii și prezentări în PPT.
Prin Imago FM, încercăm să cultivăm puțin publicul, să susținem trupele tinere.
Noi luptăm cu jelea.
„Lasă jelea” e un slogan de care ar fi bine să țină cont toți moldovenii. Doar așa, lucrurile în această țară s-ar schimba spre bine mai repede.
#ImagoFm a împlinit un an. Ce urmează?
Planificăm să deschidem un studio micuț, chiar aici, care ne va permite să lucrăm și în emisie directă, o oră-două. Vrem emisiuni. În Moldova nu prea avem conținut radiofonic local de calitate. Ne dorim să atragem oameni care chiar vor să reînvie cultura de a asculta radio. O cultură atât de vie în alte țări.
Vom lansa curând două podcasturi noi: svejak și povești de seară.
Svejak va fi axat pe melodiile noi, vom alege tot ce e nou-nouț și bun.
Poveștile de seară vor fi destinate, în special, părinților și copiilor. Vrem să reînviem cultura poveștilor de seară la radio, un fel de nostalgie după vinilurile pe care le ascultam în copilărie… Doar că poveștile noastre vor fi un pic altfel. Povești fără sânge, tăiatul burții, arsul în cuptor, balauri și prințese care așteaptă să fie salvate…
Poveștile noastre vor ilustra situații din viață. Spre exemplu, vom vorbi despre zgârcenie, așa încât copilul să înțeleagă de ce e bine să se împartă cu jucăriile.
Sperăm mult ca povestea de seară să devină o tradiție, un ritual pentru cât mai mulți copii.
Totodată, suntem foarte deschiși pentru noi idei. Noi vrem sânge nou. Din acest motiv și lansăm un concurs de podcasturi.
Chiar ne dorim mult să primim cât mai multe idei de podcasturi cât mai originale, trăsnite, despre filme, recenzii, teatru, poezie, orice, important e să fie un produs bun, interesant, gustos!
Așa că nu vă temeți de propriile idei. Trimiteți-ne tot ce vă trece prin cap, iar noi vom analiza cu mare plăcere fiecare idee.
Podcasturile trebuie să aibă un concept, să fie publicate sistematic, să nu coincidă cu ideile podcasturilor deja existente pe imagoFM și să dureze până la jumătate de oră.
Doritorii de a participa la concurs sunt rugați să ne expedieze fișierul cu primul episod deja înregistrat și descrierea conceptului podcastului la adresa de e-mail [email protected] până la 30 iunie.
Ne auzim la radio!
Miau!