În perioada 25 – 28 mai, în Danemarca, s-a desfășurat cea mai mare competiție internațională în domeniul tehnologiei și roboticii pentru elevi, FIRST LEGO League. Țara noastră a fost reprezentată de echipa RoboRangers, care a câștigat a treia ediție a FIRST LEGO League din Moldova și a reușit să se claseze în topul primelor 20 echipe din cele 119 participante.
FIRST LEGO League în acest an s-a desfășurat în orașul Aarhus din Danemarca, unde au participat echipe din 50 de țări de pe 5 continente. Campioana acestei ediții a devenit echipa PhantomX Assassin din Malaysia.
Republica Moldova a fost reprezentată de Alibaba Ahmed, Alex Kraevsky, Mihai Esanu, Andrian BC, Cosmin Ciorbă, Andries Copaci, Cristian Comendant şi Florin Cazac, care au prezentat ideea unei hrănitoare dotate cu Raspberry Pi – un mini calculator, la care au conectat un senzor de mișcare, o cameră web și un SD Card. Sistemul este alimentat de un Powerbank, care asigură funcționarea pentru câteva zile. Hrănitoarea nu doar le oferă hrană păsărilor, dar și adună informații despre ele.
Chiar dacă nu s-au întors acasă cu un trofeu, tinerii din Moldova au reușit să obțină un punctaj bun și să se claseze în primele 20 echipe.
„Aceste zile de competiție au fost atât de încărcate de emoții, griji, clipe de fericire și bucurie!
Copiii s-au implicat foarte mult și au depus maximum străduință pentru a se prezenta cu demnitate la acest concurs. Și locul 20 din 119 echipe pentru Robot Game e o performanță foarte bună”, a menționat Veronica Eșanu, una dintre organizatoarele competiției First Lego League din Moldova.
Pentru ca băieții să obțină o cupă, Veronica a specificat că „probabil ceva punctaj nu le-a ajuns, cu toate că la celelalte probe, la multe categorii au luat punctaj maxim”. Echipa a fost apreciată cu punctaj maxim la categoriile programarea robotului, profesionalism demn, lucru în echipă, prezentarea proiectului și soluție inovatoare. Pentru campionatul din Danemarca băieții au prezentat a III-a versiune a hrănitoarei.
Participarea echipelor în cadrul FIRST LEGO League Danemarca a fost posibilă grație suportului financiar din partea Proiectului de Competitivitate al USAID, Guvernul Suediei, sub patronajul Ministerului Educației, cu susținerea companiei StarNet și a Asociaţiei Naţionale a Companiilor din Domeniul TIC.
Concursul FIRST LEGO League se desfășoară în fiecare an având ca tematică un anumit subiect de importanță socială, astfel contribuind la ridicarea nivelului de conștientizare a diverselor probleme din varii domenii. FIRST LEGO League se desfășoară în prezent în 88 de țări ale lumii și la care participă peste 255 de mii de tineri. În Republica Moldova prima ediție FIRST LEGO League a fost organizată în 2015.