Pe malul râului Răut, la o distanță de 48 de km de Chișinău, Orheiul este casă pentru aproape 34 de mii de locuitori. De la intrare și până în inima orașului, acolo unde orice vizitator este întâmpinat de monumentul lui Vasile Lupu – îngerul păzitor al localității, Orheiul te îndeamnă la plimbări pe străduțele înguste, unde istoria freamătă aproape sonor povești cu vechime de decenii. Orheiul este și despre oameni, nu doar despre locuri, iar numeroasele inițiative ale tinerilor activi din oraș îl descriu ca un centru urban cu un potențial major de dezvoltare a sectoarelor culturale și creative. În prezent, Orhei este unul din cele șase orașe din țările Parteneriatului Estic ce colaborează cu Programul de Cultură și Creativitate al UE-Parteneriatul Estic 2015-2018 în vederea dezvoltării sectoarelor menționate.
„Suntem acum în centrul orașului, lângă monumentul lui Vasile Lupu, personalitate care a marcat dezvoltarea localității la acea perioadă. El avea un atașament special față de acest loc”, ne-a povestit Svetlana Matvievici, în timpul vizitei noastre. Nu este întâmplător faptul că am întâlnit-o pe Svetlana în căutarea celor mai interesante locuri din Orhei ce l-ar caracteriza drept un oraș creativ.
Tânăra este bloggeră de călătorii și stil de viață și își propune să promoveze oamenii pozitivi, locurile frumoase și evenimentele interesante, spune ea. Mai mult, Svetlana este recunoscută în Orhei, la Chișinău, dar și în localitățile de peste Prut drept o ambasadoare veritabilă a Orheiului, în promovarea intensivă din punct de vedere turistic, pe care a făcut-o în ultimii ani în numeroasele ei inițiative. Printre acestea se numără:
„Descoperă Moldova” – proiect care a însemnat promovarea online a potențialului turistic al țării cu participarea mai multor bloggeri, vloggeri și instagrammeri din Moldova și România, care au avut oportunitatea să viziteze numeroase obiective turistice din Moldova și ulterior să împărtășească cu publicul lor țintă experiențele trăite.
Un proiect mai nou este „Visit Orhei”, care are drept scop promovarea raionului Orhei ca destinație turistică în mediul online, prin creșterea popularității hashtag-ului #VisitOrhei în social media. #VisitOrhei, așa cum explică Svetlana, se vrea a fi cel mai popular hashtag turistic al raionului, care îi va face pe oameni să-și dorească să viziteze regiunea și să admire cu ochii lor frumusețile locurilor pitorești. Proiectul și-a pus bazele datorită unui suport financiar obținut de la Fondul pentru Tineri Orhei, iar acum se află în perioada de dezvoltare.
Pe ulițele înguste ale Orheiului… între istorie și potențial pentru inovație
Svetlana îi întâlnește cald pe toți turiștii care vin să viziteze orașul, îi duce pe cele mai neumblate ulițe ale urbei, le povestește istoria clădirilor vechi, iar oamenii din localitate o descriu ca fiind o persoană îndrăgostită de locul în care s-a născut, întrucât îl promovează cu atâta dăruire și interes. „Cei care o întâlnesc, înțeleg prin intermediul ei că Orheiul este o localitate minunată”, ne-a spus Corina Erhan, cea care este „mama voluntarilor din Orhei” și sursa de energie și inspirație pentru multe dintre activitățile creative ale tinerilor despre care vă povestim ceva mai târziu.
Acum, ne întoarcem la plimbarea noastră prin Orhei, încercând să relatăm povestirile Svetlanei și să-i motivăm cumva insistența cu care promovează orașul și regiunea.
Orheiul e unul dintre cele mai vechi orașe ale Moldovei. Târgul a cunoscut o înflorire economică în timpul domniei (1634-1653) lui Vasile Lupu, care a refăcut lacul Orheiului, a construit poduri, a reamenajat mai multe străzi. A doua perioadă de dezvoltare a fost în perioada interbelică, atunci când comunitatea evreilor din oraș s-a remarcat prin clădirile construite, având activități economice importante. „Din acea vreme, lumea a deprins cultul plimbatului seara și este o tradiție care s-a păstrat”, ne-a povestit Svetlana.
De pe strada Vasile Mahu, unde se află cele mai importante clădiri administrative, am ajuns ușor în parcul Ivanos, recent renovat. Grădina publică era plină de tineri în după-amiaza frumoasă din acea zi. Aici cântă de obicei muzică pe fundal, iar în valea parcului tinerii pasionați de skating se întrec în mișcări îndrăznețe. „Orheiul are potențial de a fi un oraș în care să vrei să faci un city break. Are foarte multă istorie. Sunt lucruri pe care și noi abia le descoperim”, ne-a spus Svetlana. De după deal se întinde proprietatea vinăriei „Chateau Vartely”, care în urma unei curse hicking prin parc devine o destinație potrivită pentru degustări aromate.
În plimbarea noastră am făcut cunoștință cu cea mai veche bancă din Orhei, construită de un membru al comunității evreieș în 1914, care a fost expropriat la venirea sovieticilor, motiv pentru care din dragoste față de clădire, s-a angajat aici ca ușier doar pentru a o putea vedea în fiecare zi. Tot aici, în subsol a existat primul bar din Orhei, pe locul căruia acum activează un pub modern. Biserica Catolică, fondată în 1914 de o comunitate de polonezi, având un preotul indian, este o altă atracție de admirat în centrul orașului.
În continuare, Svetlana ne-a spus că își dorește să organizeze împreună cu comunitatea diverse evenimente ce ar include activități ca street art, skating, biking și care ar promova Orheiul ca destinație de turism activ. „Vrem să facem ceva internațional, astfel încât lumea să asocieze un anume eveniment cu orașul nostru. Acum suntem la etapa de „vrem”, ne-a mai spus tânără, care își motivează implicarea prin faptul că simte că are o datorie morală față de locul în care s-a născut: „Nu e totul roz, dar dacă ajungem să căutăm un pic mai adânc, atunci descoperim cum iese și soarele”, a spus ea.
Tinerii – suflul vieții active din Orhei
Am ajuns în căutarea noastră și la Centrul pentru Tineri Orhei – nucleul tuturor activităților creative ale tinerilor din oraș. Aici, Aurelia, o membră a Centrului, ținea o discuție publică cu mai multe tinere. Fetele discutau despre comunicarea eficientă în cadrul unui eveniment dintr-o serie, organizat la inițiativa Aureliei.
Corina Erhan, directoarea Centrului de Tineret Orhei, despre care spuneam mai devreme că este „mama voluntarilor” din oraș, ne-a povestit că Centrul este o instituție publică, care găzduiește mai multe organizații ce cuprind diverse profiluri de activitate. Anual, circa 90 de tineri sunt implicați aici în diverse activități de voluntariat, iar alți 900 sunt beneficiari direcți ai acestora. La Centrul pentru Tineri sunt activități în fiecare zi, iar printre organizațiile active în prezent sunt și Clubul de jurnaliști, Consiliul Raional al Tinerilor, Fondul pentru Tineri, ultima fiind o organizație finanțată separat, dar care folosește același spațiu de desfășurare a activităților și care se străduie să implice și tinerii din localitățile rurale.
Câteva din proiectele tinerilor sunt vizibile și pe străzile Orheiului:
# Biblioteca stradală – a fost inițiată acum doi ani de voluntarii Centrului de Tineret Orhei. „Acum, lucrăm la introducerea unor noi funcționalități, astfel încât biblioteca să fie eficientă pentru un grup mai larg de utilizatori.
# Banca „Covorul Dorului” – face parte din seria proiectului lansat de Nata Albot, în cadrul căruia mai multe astfel de bănci supradimensionate au fost instalate în țară. Banca de la Orhei a apărut la inițiativa membrilor Consiliului Raional, care au și donat o parte a unui premiu câștigat de 15.000 de lei pentru instalarea acesteia. „Ea poartă o încărcătură emoțională”, ne-a spus Corina.
# Scuarul Europei – un parc ce a prins culoare cu trei ani în urmă, datorită eforturilor membrilor Euroclubului din oraș, care au pictat scaunele de aici în flagurile tuturor țărilor membre ale Uniunii Europene.
„Echipa este puterea mea. Suntem alături de tineri și visurile lor, alături de cei care au curaj și îndrăznesc”, spune Corina. Centrul își extinde activitatea și în raion. Astfel, Fondul pentru Tineri a finanțat anul trecut 17 proiecte ale tinerilor din provincie.
Când muzica se întâlnește cu natura la Orheiul Vechi
Din oraș se ajunge foarte ușor spre partea pitorească, cunoscută de mulți turiști din țară și de peste hotare. Orheiul Vechi este pe bună dreptate o oază de liniște, iar aici și-au găsit locul și multe evenimente cu tradiție organizate la Chișinău. În satele Orheiului Vechi s-au organizat șase ediții ale festivalului internațional de muzică Gustar. Timp de două zile, locul se populează cu mii de oameni care vin să-și petreacă o noapte aici cu cortul, în compania artiștilor internaționali care interpretează muzică balcanică. În spațiul rezervației naturale „Orheiul Vechi” a fost organizată și prima ediție e festivalului de muzică clasică în aer liber – „descOPERĂ”. În cadrul acestuia, spectacolele grandioase precum opera „Rigoletto” și creația vocal-simfonică „Messa da Requiem” de Giuseppe Verdi, au fost susținute de 14 soliști și orchestra Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, formată din 70 de instrumentiști și 100 de artiști de cor.
Un roadmap al dezvoltării creative a orașului
Orhei este unul din cele șase orașe, pe lângă Sisian, Svetlogorsk, Shamkir, Kosiv și Mtskheta-Mtianeti, ce colaborează cu Programul de Cultură și Creativitate al UE-Parteneriatul Estic 2015-2018 în vederea dezvoltării sectorului cultural și creativ. Momentan, experții locali de aici identifică provocările orașului la acest capitol și lucrează la elaborarea unui raport al situației sectorului respectiv. La finalul proiectului, orașul va dispune și de un roadmap ce va conține recomandări ale experților internaționali și un plan concret de acțiuni pentru dezvoltarea creativă a orașului.
În cadrul unei prezentări recente la Forumul Național Cultural ce a avut loc la Chișinău, experții locali din Orhei au spus că principalele provocări ale localității sunt reținerea tinerilor talentați care, odată plecați în alte orașe pentru studii, nu se mai întorc, și crearea de spații de socializare unde localnicii să poată comunica și desfășura activități creative.
***
Articolul a fost produs în cooperare cu Programul de Cultură și Creativitate al UE-Parteneriatul Estic 2015 – 2018 – culturepartnership.eu.