BAC 2017. Cum se vor organiza și se vor desfășura examenele din acest an

bacalaureat-2014-simulare-la-logica-subiecte-si-bareme-clasa-a-xii-116121-1
Foto:PC: Adevarul Romania

Circa 19 500 de elevi vor susține examenele de bacalaureat (BAC) în acest an. Sesiunea de bacalaureat se va desfășura în 93 de centre de BAC în perioada 2-20 iunie curent.

Examenul național de Bacalaureat se va defășura în conformitate cu prevederile Metodologiei de organizare și desfășurare a examenului de BAC, anul școlar 2014-2015. Pentru fiecare Centru de Bacalaureat se desemnează: președintele, un secretar la fiecare 100 de candidați, asistenți și lucrători medicali.

#Accesul în Centrul de Bacalaureat

* Accesul candidaţilor în sălile de examen este permis în baza actului de identitate (buletin de identitate sau permis de şedere pentru cetăţenii străini care îşi fac studiile în Republica Moldova) cu 30 de minute înainte de începerea probei.

Din momentul repartizării testelor, nici un candidat nu mai poate intra în sală şi nici părăsi sala de examen.

* În cazuri speciale, candidatul, însoţit de asistent, poate ieşi, temporar, din sală, predând testul celui de al doilea asistent. În acest caz, asistentul însoţeşte doar un singur candidat.

* Accesul în sălile de examen îl au membrii Comisiei Naţionale de Examene şi persoanele delegate de aceasta, Preşedintele şi secretarul/secretarii Centrului de Bacalaureat, persoanele delegate pentru monitorizare de către Comisia Raională/ Municipală de Examene, persoanele care, în vederea exercitării atribuţiilor sale de serviciu, au acest drept stabilit expres prin lege.

* În ziua examenului, în localul Centrului de Bacalaureat nu au acces alte cadre didactice neimplicate în examen, personal tehnic, părinţi, sau alte persoane.

(doc) Cine sunt elevii care au luat 10 din oficiu la limba străină la sesiunea de BAC 2017

#Reguli generale pentru proba scrisă 

* Pe uşa fiecărei săli se afişează lista nominală a candidaţilor (numele, prenumele, limba de instruire), repartizaţi în sala respectivă.

* Candidaţii sunt repartizaţi în sălile de examen câte unul în bancă, în ordine alfabetică, după profiluri, conform listelor afişate. În fiecare sală de examen vor fi repartizaţi cel puţin 10 candidaţi.

* Candidaţii semnează o declaraţie, în fiecare zi de examen, pînă la începutul probei de examen,

* La proba de geografie, candidaţilor li se permite să între în sala de examen cu atlasul şcolar pentru geografia fizică şi geografia umană, iar la proba de matematică, fizică, informatică – creion simplu, riglă, radieră. La celelalte probe de examen, candidaţii au doar pix cu cerneală albastră.

* Candidatul, care a comis în test o greşeală pe care doreşte s-o corecteze, taie cuvântul/ rândul/ secvenţa greşită cu o linie orizontală. Scrie varianta corectă deasupra sau în spaţiul rămas liber fără a utiliza ceruza.

* Candidaţii nu au dreptul să deţină materiale interzise: tabele, manuale, dicţionare, ceruză, notiţe, calculatoare de buzunar, telefoane mobile, staţii de emisie-recepţie a informaţiei, alte dispozitive electronice sau alte surse de informare, indiferent dacă acestea sînt sau nu folosite.

Candidaţii nu au dreptul să faciliteze rezolvarea testului de examen de către alţi candidaţi sau/şi să fraudeze examenul de bacalaureat sub orice formă.

*Fiecare candidat scrie pe fiecare foaie de maculator numele, prenumele, denumirea instituţiei de învăţămînt în care a făcut studiile, localitatea, raionul, disciplina de examen, data susţinerii probei. Testul personalizat conţine pe foaia de titlu numele, prenumele, data, luna, anul naşterii, codul personal al candidatului (IDNP), Centrul de Bacalaureat (CB), raionul/ municipiul (CB), localitatea (CB).

#Sancțiuni 

* Candidaţii care au fraudat examenul de bacalaureat sunt eliminaţi de la proba de examen şi sunt declaraţi „eliminaţi din examen”, iar testele acestora sunt anulate cu menţiunea „test anulat pentru fraudă”; acest fapt este consemnat printr-un proces verbal.

* Candidaţii eliminaţi din examen nu au dreptul de a participa la probele următoare ale examenului şi nici la sesiunea suplimentară; ei vor relua susţinerea integrală a examenului de bacalaureat în sesiunea de bază în următorul an, fără posibilitatea recunoaşterii notelor la probele susţinute anterior eliminării;

* În cazul în care frauda, comisă de către candidat, este constatată după încheierea examenului de bacalaureat, Comisia Naţională de Examene modifică rezultatele, în sensul că respectivul candidat este declarat „eliminat din examen”;

În caz de nepromovare, examenul de bacalaureat poate fi susţinut de cel mult două ori în decursul următorilor 3 ani.

Taguri: #BAC 2017
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Cristina Aramă
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente