Experți din Marea Britanie, Lituania, Georgia, Ucraina, Belarus și Armenia au participat la Conferința internațională „Opțiuni și rațiuni în reformarea sistemului electoral din R. Moldova. Experiențe internaționale comparate”. În cadrul acestei conferințe s-a discutat despre oportunitatea schimbării sistemului electoral în R. Moldova, după ce PD, PSRM și Grupul „Popularilor Europeni” au votat în prima lectură trecerea la sistemul mixt.
Experții prezenți la conferință au răspuns la diferite întrebări puse de reprezentanții unor partide politice de la noi, precum și ale membrilor societății civile.
Expertul din Lituania, Mindaugas Jurkynas, a menționat că nicăieri în lume nu există sisteme electorale perfecte. „Totul depinde de tradițiile democratice ale țării în care funcționează un sistem sau altul. La noi, de exemplu, funcționează din 1992 sistemul mixt paralele. Deputații sunt aleși pe liste electorale, dar și prin vot uninominal. Acest sistem are atât avantaje, cât și dezavantajele”, a menționat acesta.
Expertul ucrainean, Alexei Kosheli, consideră că sistemul mixt, care funcționează acum în Ucraina nu este perfect. Și asta pentru că acest sistem duce la coruperea alegătorilor. „Șase partide mari de la noi cer ca să se revină la sistemul proporțional. Prin intermediul sistemului mixt se corup alegătorii și e foarte greu să demonstrezi în judecată acest lucru. Coruperea alegătorilor se face prin intermediul unor fundații, care de facto au legături cu un candidat sau altul, dar de iure nu. Pentru ca să oprim coruperea alegătorilor e necesar să trecem la sistemul proporțional”, a subliniat Kosheli.
Un alt expert a explicat că în Belarus funcționează sistemul uninominal și la alegeri sunt deschise 110 circumscripții. Potrivit sursei citate, acest sistem are unele plusuri, cum ar fi faptul că oamenii votează candidatul pe care îl cunosc. Totuși, spune acesta, candidații pot fi foarte populiști.
În Marea Britanie a fost o tentativă de a schimba actualul sistem uninominal, dar pentru că britanicii sunt conservatori referendumul în acest sens a eșuat. „Sistemul electoral din Marea Britanie funcționează bine, nu pot să zic că e perfect. Societatea civilă și experții în domeniu și-ar dori un sistem mai modern, dar oamenii deja s-au obișnuit cu cel actual. Fiecare sistem are plusurile și minusurile sale”, a conchis acesta.
La rândul său, directorul „Promo-Lex”, Ion Manole, a declarat în debutul conferinței că organizația pe care o conduce și-a propus crearea unei platforme în care toți actorii implicați să poată discuta despre beneficiile, plusurile sau minusurile unui sistem sau altul.
„În decembrie am contractat doi experți care urmează să facă un studiu pe tema schimbării sistemului electoral. Acest document poate fi foarte important pentru a demonstra care sistem este mai bun pentru Moldova”, a spus Manole