Piaţa operațiunilor fără numerar cu carduri emise în Republica Moldova efectuate în ţară şi-a menținut și în primul trimestru 2017 tendința de creștere puternică din ultimii șase ani, mult peste media pieţei și a depășit în premieră o pondere de 11 la sută din valoarea totală a operațiunilor. Anul trecut cota acestor tranzacții a fost de 9,3 la sută.
Achitările cu instrumente de plată electronică s-au majorat în primele trei luni ale acestui an cu 61,9 la sută faţă de perioada similară a anului precedent, mai mult decît triplu peste media pieței, arată date ale Băncii Naționale a Moldovei (BNM) scrie MOLDPRES.
Este al șaselea an consecutiv în care plățile cu cardul în rețelele comerciale şi alte unități ce prestează servicii cresc considerabil și au ajuns în primele trei luni ale acestui an la 1,1 miliarde de lei, față de 687,6 milioane în primul trimestru 2016. Fiecare a treia operațiune cu carduri emise în Republica Moldova efectuate în ţară au reprezentat-o plățile fără numerar. Zilnic au fost efectuate peste 38 mii de tranzacții de achitare prin POS terminale pentru servicii sau cumpărături.
Creșterea achitărilor cu instrumente de plată electronică este apreciată de experți drept una impresionantă. Un număr de 15 470 POS terminale instalate în rețelele de magazine, benzinării şi alte unități de prestare a serviciilor sau comerț stau la dispoziția posesorilor celor peste 1,56 milioane de carduri aflate în circulație la sfîrșitul primului trimestru. Doar în ianuarie-martie au fost instalate circa 460 de noi terminale.
Populația însă mai continuă să folosească cardurile în special pentru a scoate bani din bancomat. Valoarea operațiunilor cu carduri emise în Republica Moldova efectuate în ţară a crescut în primele trei luni ale anului curent cu circa 2 miliarde de lei faţă de perioada similară a anului trecut şi a atins cifra de 9.96 miliarde de lei.
Din cele 9,155,190 de operațiuni cu cardul: 61,7% din operațiuni îs pentru a scoate bani din bancomat, iar 38,3 pentru a face plăți fără numerar.
În Moldova există 15 470 de POS terminale și doar 1.051 bancomate. Numărul cardurilor existente pe piață este de 1,566,686.
Datele BNM mai arată că operațiunile cu carduri emise în Republica Moldova efectuate în străinătate și-au menținut tendințele din ultimii ani, o creștere relativ mai puternică a valorii operațiunilor și o pondere înaltă a plăților fără numerar. Tranzacțiile peste hotare efectuate de posesorii cardurilor moldovenești au crescut cu 23,8 la sută, pînă la peste 1 miliard de lei, iar 85 la sută din totalul operațiunilor au reprezentat achitările fără numerar.
Pe de altă parte, străinii sau moldovenii care au carduri emise în străinătate au cheltuit în Moldova în ianuarie-martie a acestui an aproximativ 1,4 miliarde de lei, față de un miliard în perioada corespunzătoare a anului trecut.
Datele complete le vedeți pe BNM.