PNUD anunță concurs de selectare a încă cel puțin 18 localități beneficiare ale Proiectului „Migrație și Dezvoltare Locală”, implementat cu sprijinul financiar al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC). Până în prezent, alte 25 de orașe și sate au reușit, cu ajutorul proiectului, să implice cu succes migranții în dezvoltarea locală.
În 2016, au fost create 25 de asociaţii de băştinaşi menite să asigure un mediu favorabil implicării unui număr cât mai mare de migranţi în dezvoltarea localităţilor de origine. Doar în primul an de activitate, cele 25 de asociații au realizat peste 150 de inițiative sociale în sumă totală de circa 2 milioane de lei. Printre acestea, se numără: burse de merit pentru copii din familii vulnerabile, donații de bunuri și literatură pentru instituțiile școlare și preșcolare, activități sportive și culturale, susținerea echipelor locale de fotbal și dansuri etc. Cea mai mare realizare rămâne a fi colectarea a peste 2,5 milioane de lei pentru 23 de proiecte de infrastructură locală, de care vor beneficia circa 40 de mii de locuitori ai acestor comunități.
„Ne propunem ca în fiecare raion din Republica Moldova să existe cel puțin o asociație de băștinași, pentru a putea împărtăși această experiență cu un număr cât mai mare de autorități locale. Astfel, modelele de succes testate în primele 25 de localități partenere ale proiectului vor fi replicate în localitățile din următoarele raioane neacoperite până acum: Anenii Noi, Basarabeasca, Cantemir, Călărași, Criuleni, Dondușeni, Fălești, Florești, Glodeni, Leova, Ocnița, Orhei, Rezina, Râşcani, Soroca, Șoldănești, Ștefan Vodă, precum și regiunea UTA Găgăuzia”, explică Olesea Cazacu, managera proiectului „Migrație şi dezvoltare locală”.
Concursul de selectare este deschis până la data de 22 mai și poate fi accesat online. Un criteriu de selectare este numărul populației de cel puțin 3,5 mii de locuitori, precum și o pondere mare a populației plecate din localitate.
Autorităţile publice din localităţile selectate, în parteneriat cu viitoarele Asociaţii de băştinaşi, vor beneficia de asistență sub formă de granturi nerambursabile pentru soluționarea unor probleme prioritare în localitate, identificate în comun cu băștinașii plecați și cu populaţia locală. Acestea vor fi susținute în desfășurarea unor campanii de colectare de fonduri online (crowdfunding) pentru cofinanțarea proiectelor prioritizate inclusiv de către membrii diasporei.
Proiectul „Migrație și Dezvoltare Locală” este implementat începând cu luna august 2015 de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova, cu susţinerea financiară a Guvernului Elveţiei.