Filmele din Moldova nu au foarte multe voturi pe Internet Movie Data Base (imdb) (unul din cele mai importante site-uri de filme din lume). Pentru a ajunge în top 10 este necesar un pic peste 40 de voturi. În lista filmelor din Moldova, vedem filme noi (2016), cât și unele mai vechi (1995). Iată lista care există la 6 mai 2017.
#1. Nuntă în Basarabia – 915 voturi, nota 7,7
Vlad (Vlad Logigan), un tânăr dirijor din București dar originar din Oltenia se căsătorește cu colega sa de facultate, basarabeanca Vica (Victoria Bobu). Problemele financiare îi determină, însă, să organizeze o nouă nuntă la Chișinău, de această dată într-o manieră tradițională, în speranța de a obține bani pentru avansul la o garsonieră.
Regizor: Nap Toader
#2. Afacerea Est – 310 voturi, nota 7,7
Afacerea Est spune povestea unei prietenii dintre doi moldoveni, Marian (Constantin Pușcașu), un intelectual de provincie, și Petro (Ion Sapdaru), un oportunist plin de idei. Cei doi se avântă într-o călătorie nebunească în căutarea banilor necesari pentru a-și îndeplini visurile: Marian vrea să se căsătorească cu Veronica (Anne Marie Chertic), în timp ce Petro își dorește o macara pe care s-o închirieze. Ei decid să devină parteneri de afaceri și încep să lucreze la un plan: să vândă un vagon de potcoave. Planurile li se dau peste cap, dar cu toate acestea Marian și Petro nu își pierd optimismul și încearcă alte metode de a se căpătui.
Regizor: Igor Cobileanski
#3. La limita de jos a cerului – 284 voturi, nota 7,2
Filmul prezintă povestea lui Viorel, un tânăr care trăiește într-un orășel uitat de lume din Moldova. Cel mai bun prieten al său, Gasca, îl târăște după el cu visul său nebun de a zbura cu un deltaplan stricat.
Regizor: Igor Cobileanski
#4. Patul lui Procust – 270 voturi, nota 7,6
Poetul și ziaristul Ladima (Oleg Yankovki) se sinucide, iar prietenul său, Fred Vasilescu încearcă să afle motivele sinuciderii lui. Află astfel că Ladima s-a sinucis din cauza unei misterioase Doamne T. (Maia Morgenstern).
Regizor: Viorica Meșină și Sergiu Prodan
#5. Jucând tenis cu Moldovenii – 266 voturi, nota 7,6
Comedianul Tony Hawks face un pariu că îi va câștiga pe toți fotbaliștii naționalei Moldovei la fotbal jucând tenis cu ei.
Regizor: Tony Hawks și Mikolaj Jaroszewicz
#6. Ce lume minunată – 155 voturi, nota 8,7
Petru (Igor Babiac), un tânăr moldovean care studiază la Boston, se întoarce în vacanță în Republica Moldova pentru a-și întâlni familia. Este 7 aprilie 2009, zi când Chișinăul și alte orașe din țară sunt zguduite de un protest spontan al tinerilor împotriva falsificării rezultatelor alegerilor de către autorități. Fără să aibă vreo legătură cu protestele, Petru va fi implicat fără voie în brutala acțiune a poliției de înnăbușire a protestelor.
Regizor: Anatol Durbală
#7. Anișoara – 40 voturi, nota 6,3
O tânără de 15 ani are grijă de fratele său după ce mama acestora moare
Regizor: Ana Felicia Scutelnicu
#8. Toți copii Domnului – 40 voturi, nota 6,5
Alina şi soţul ei Peter, şi-au pierdut fiul într-un accident de maşină. Au venit în Republica Moldova, locul unde s-a născut Alina, în încercarea de a adopta un copil. Păvălaş îi aminteşte de fiul pierdut.
Regizor: Adrian Popovici
#9. My Name Is Intiqam 2 – Moldova – 30 voturi, nota 7,4
Intiqam, un cioban dintrun sătuc azer, devenit milionar peste noapte, ajunge în Moldova și candidează la Primăria Chișinăului. Mentalitatea, necunoașterea limbii, slăbiciunile pentru femei dar și vicleșugurile contracandidatului local, sunt doar câteva motive pentru care viața lui Intiqam se întoarce la 180 grade.
Regizor: Ilham Yasharoglu, Co-producător: Sergiu Cumatrenco Jr.
#10. Dănilă Prepeleac – 29 voturi, nota 8,1
Erau odată într-un sat doi fraţi, şi amândoi erau însuraţi. Cel mai mare era harnic, grijuliu şi chiabur, pentru că unde punea el mâna punea şi Dumnezeu mila, dar n-avea copii. Iară cel mai mic era sărac. De multe ori fugea el de noroc şi norocul de dânsul, căci era leneş, nechitit la minte şi nechibzuit la trebi; ş-apoi mai avea şi o mulţime de copii! Nevasta acestui sărac era muncitoare şi bună la inimă, iar a celui bogat era pestriţă la maţe şi foarte zgârcită.
Regizor: Tudor Tătaru