Centrul de Politici și Reforme (CPR-Moldova) solicită Ministerului Finanțelor să reflecte corect procesul de recuperare a banilor din furtul miliardului. Într-o scrisoare deschisă CRP susține că tabelul denumit „recuperarea activelor fraudate”, plasat pe site-ul ministerului are un caracter manipulatoriu.
Ei scriu că în mare parte, cifrele indicate în tabelul sus-numit nu reprezintă „recuperarea activelor fraudate”, ci venituri din urma lichidării băncilor (adică a vinderii activelor băncilor falimentate – active ce nu au fost fraudate, sau altfel înstrăinate).
„Este regretabil faptul că Ministerul Finanțelor nu oferă publicului informații corecte cu privire la subiectul celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova. Considerăm că o comunicare onestă și deschisă la subiectul furtului bancar este indispensabilă unui proces de restabilire graduală a încrederii atât a cetățenilor în instituțiile statului, cât și a partenerilor de dezvoltare în statul Republica Moldova – ambele compromise pe ani înainte”, se arată în adresarea către Ministerul Finanțelor.
Autorii scrisorii explică că motiv de adresare a servit faptul că, la moment, organizații neguvernamentale credibile, bazându-se pe informația oficială prezentată de Ministerul Finanțelor, au utilizat respectiva informație în analizele lor cu privire la procesul de recuperare a banilor fraudați. „Nu ne dorim dezinformarea societății și a partenerilor de dezvoltare la acest subiect. Mai mult, asemenea tentative de manipulare a informației ridică suspiciuni suplimentare asupra sincerității intențiilor autorităților Republicii Moldova de a investiga aceste crime”, au subliniat aceștia.
Astfel, în temeiul celor expuse și ținând cont de legislația cu privire la petiționare, CRP solicită următoarele:
#Ministerul să dispună revizuirea datelor prezentate în tabelul privind recuperarea activelor fraudate, pentru a reflecta informația în mod corect și obiectiv;
#să excludă din respectivul tabel informațiile ce țin de vânzarea de către băncile aflate în proces de lichidare, a activelor proprii, celor luate în posesie, a încasărilor aferente creditelor și altor sume ce nu țin de recuperarea mijloacelor delapidate din rezervele Băncii Naționale a Moldovei;
#să dispună prezentarea informației din viitoarele materialele informaționale într-un format clar și ușor de consumat de publicul larg;
#să comunice CPR-Moldova, în conformitate cu prevederile art. 14 a Legii nr. 190 – cu privire la petiționare, rezultatul examinării prezentei adresări.