Călătoria cu avionul poate să nu fie atât de plăcută dacă nu cunoşti o parte dintre secretele aeronavei şi ale echipajului de la bord.
Avioanele reprezintă unele dintre cele mai moderne mijloace de transport şi nu e de mirare că foarte mulţi pasageri nu ştiu multe dintre particularităţi. Pentru a avea o călătorie în cele mai bune condiţii, site-ul „Bright Side“ a întocmit o listă cu sfaturi pe care orice pasager ar trebui să le ia în seamă, scrie adevarul.ro.
#1. Scaunele de lângă ferestre sunt mai reci
Temperatura din afara cabinei, în timpul zborului, poate să atingă valori cuprinse între -60 şi -65 de grade Celsius, fapt care face ca fuselajul avionului să nu se încingă. Temperatura scăzută poate fi resimţită lângă scaunele de lângă ferestre, mai ales în timpul verii atunci când pasagerii poartă haine lejere. Aşadar, dacă preferi să stai lângă fereastra avionului ai grijă să te îmbraci un pic mai gros.
#2. Nu ar trebui să bei cafea sau ceai
Apa potabilă cu care se prepară băuturile calde de la bord poate conţine bacterii maligne precum E. Coli şi Staphylococcus aureus. La această concluzie au ajuns specialişti care au examinat apa de la bord în nenumărate rânduri, în cazul mai multor companii de zbor, în condiţii de laborator. În loc să bei cafea sau ceai ar fi de preferat să te rămâi hidratat cu apă îmbuteliată sau cu sucuri din fructe.
#3. Măsuţa pliantă şi buzunarele scaunelor, cele mai murdare locuri din avion
O parte din gunoiul acumulat în timpul zborului ajunge să fie depozitat, de regulă, în buzunarele scaunului din faţa ta. Şi, din nefericire, aceste buzunare nu sunt curăţate mai deloc. Veştile sunt şi mai rele în ceea ce priveşte mesele retractabile pentru că echipajele de cabină uită să spună că unii pasageri au schimbat scutecele copiiilor pe acele locuri. De aceea, este recomandat să ai cu tine şerveţele umede cu care să ştergi masa, să îţi ţii obiectele personale în geantă şi să nu pui mâncare direct pe masă.
#4. Cea mai bună perioadă să zbori este dimineaţa
Dacă ai opţiunea de a alege când să zbori, atunci este de preferat să o faci de dimineaţă. În primul rând pentru că şansele să ai întârziere sau ca zborul să fie anulat sunt mici. În al doilea rând, dacă ai frică de zbor specialiştii recomandă primele orele ale zilei pentru a lua avionul pentru că turbulenţele sunt mai scăzute.
#5. Servicii mai bune pentru cei din ultimele rânduri
Dacă stai în primele rânduri ale aeronavei atunci o să poţi să cobori printre primii la finalul cursei, dar ai şi şansa sigură de a avea ce masă îţi doreşti, fără teama că nu o vei mai prinde din cauza lipsei sau epuizării. Pe de altă parte, dacă alegi un loc din spatele avionului poţi să ai parte de servicii mai atente din partea echipajului. Acest bonus neaşteptat este rezultatul faptului că este mai uşor pentru echipaj să aducă alimente suplimentare pe rândurile din spate.
#6. Nu umfla perna gonflabilă la capacitate maximă
Dacă îţi iei o pernă gonflabilă în timpul zborului nu o umfla la capacitate maximă şi nu uita de regulile fizicii. Dacă o umfli la capacitate maximă, din cauza schimbării de presiune din cabină, s-ar putea să se spargă. Aşa că ar fi ideal să o laşi uşor desumflată.
#7. Nu alege neapărat meniul standard
Foarte multe companii aeriene oferă alternetive în ceea ce priveşte mesele din timpul zborului. Dacă nu ai o anume preferinţă, foarte mulţi pasageri recomandă să alegi opţiunile de specialitate pentru că sunt mai gustoase şi mai variate decât cele standard.