Alexandru Streleț studiază științele politice și relațiile internaționale la Universitatea din Reading, Marea Britanie, a avut un semestru de schimb academic la Universitatea Uppsala, Suedia, iar la sfârșitul anului trecut, în decembrie 2016, a devenit laureat al celei de-a IV-a ediții a Galei Studenților Originari din Moldova.
În 2015, Alexandru Streleț a fost membru al board-ului Asociației Moldovenilor din Marea Britanie, unde a contribuit la organizarea evenimentelor destinate diasporei moldovenești din Marea Britanie, și mărturisește că a vrea să revină acasă „într-o perspectivă mai mult sau mai puțin apropiată” pentru a aplica experiența pe care a obținut-o în străinătate.
#Ce te-a determinat să-ți continui studiile la Reading University din Marea Britanie?
Am ales să-mi continui studiile la Universitatea din Reading din mai multe motive. Reputația academică bună de care se bucură universitatea a fost, probabil, cel mai important factor. Totodată, universitatea oferă o gamă largă de subiecte, reunește unii dintre cei mai buni profesori și se poziționează în top 1% al universităților din lume. În alegerea mea au contat și alte elemente, precum amplasarea în vecinătatea Londrei, aspectul plăcut al campusului universitar și diversitatea corpului de studenți. Nu în ultimul rând, am ales să studiez în străinătate pentru că acest lucru implică mai multă responsabilitate și independență, acestea fiind aspectele care au un impact pozitiv asupra dezvoltării personale în general.
#În ce alte activități ești implicat?
Activitățile extracurriculare sunt o parte importantă a procesului de studii în general, prin urmare există și
nenumărate oportunități de a fi implicat. Personal, fac parte din unele societăți universitare cum ar fi Modelul
ONU sau societatea de dezbateri, care se întrunesc cel puțin o dată pe săptămână. Totodată, fac parte din clubul de înot al universității, dar practic și alte sporturi atunci când am această posibilitate. Un alt rol pe care îl am în afara studiilor este poziția de „course representative”, sau reprezentant al facultății. Acest rol presupune reprezentarea tuturor studenților facultății din care fac parte și discutarea problemelor existente la întâlnirile cu staff-ul academic. De asemenea, sunt implicat în procesul de organizare a celei mai mari simulări a instituțiilor Uniunii Europene, „Model European Union Strasbourg”. Iar în primul și al doilea an de studiu am contribuit la organizarea activităților Asociației Moldovenilor din Marea Britanie (AMMB). În perioada vacanțelor de vară am realizat stagii la Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare și la Ambasada Republicii Moldova în Marea Britanie.
#În decembrie 2016, ai devenit laureat al celei de-a IV-a ediții a Galei Studenților Originari din Moldova. Ce înseamnă pentru tine asta?
Includerea în lista laureaților Galei Studenților înseamnă pentru mine o recunoaștere a eforturilor depuse și
sugerează faptul că și alți studenți internaționali sunt apreciați și așteptați acasă pentru a contribui la schimbările spre bine. În general, consider că este un eveniment inedit care provoacă tinerii originari din Moldova de a reflecta mai mult asupra posibilității revenirii acasă după absolvirea studiilor, făcându-i să înțeleagă că, de fapt, contribuția lor la prosperarea țării este într-adevăr foarte importantă. Totodată, este și o oportunitate bună de a face schimb de experiență și de a socializa cu tineri perseverenți și ambițioși.
#Din schimbul de experiență pe care-l faci cu alți tineri ce ai învățat nou de la ei?
În afară de faptul că am cunoscut lucruri noi despre țările și culturile pe care le reprezintă, aflându-mă într-un mediu extrem de divers, am învățat să fiu mai deschis față de orice cultură, mai comunicabil, tolerant și înțelegător. De asemenea, atât printre studenții britanici, cât și printre cei internaționali se poate observa o adevărată sete de cunoaștere care este molipsitoare. Alte calități care pot fi preluate de la o bună parte din ei sunt perseverența și simplitatea.
#Ce intenționezi să faci în viitor, unde vei aplica experiența și cunoștințele obținute în străinătate?
În general, am intenția de a reveni acasă într-o perspectivă mai mult sau mai puțin apropiată. Cu toate acestea,
intenționez să obțin și o anumită cantitatea de experiență internațională pentru a putea implementa nu doar
cunoștințele acumulate, dar și bunele practici din alte state.
#Ce mesaj ai pentru tinerii de acasă?
Aș îndemna tinerii de acasă să fie cât mai dedicați și determinați în tot ceea ce fac; să fie mereu în căutare de activități utile prin care să se poată dezvolta și să tindă spre a produce schimbări în comunitatea din care fac parte prin propriul lor exemplu.
Autor: Cristina Zeamă
Sursa: Revista Moldova de Oriunde