Potrivit specialiştilor, în secolul al XIX-lea, în Basarabia erau 2.600 de mori de vânt – toate tipurile care au existat vreodată în Europa.
#1. Cernoleuca, Dondușeni
În secolul al XIX-lea pe dealurile din preajma satului Cernoleuca erau 12 mori de vânt. Acum a rămas doar una. Este imortalizată de maestrul Igor Vieru, originar din aceste locuri ,în compoziţia „Vânturi basarabene”. De fapt, această moară, a scăpat de demolare datorită curajului lui Igor Vieru.
În anii ’70 a existat pericolul ca monumentul să dispară de pe faţa pământului. Când lucra la filmul „Ei au luptat pentru Patrie”, moara i-a fost recomandată regizorului Serghei Bondarciuc pentru epizodul în care urma să ardă în flăcări.
„Igor Vieru a apărat moara, când a fost preţuită la 35 mii de ruble, s-a revoltat. Singur Bondarciuc a fost jumătate de zi, şi-a cerut scuze şi a găsit altă moară”, povestește cineastul Roland Vieru, fiul lui Igor Vieru.
Salvată de flăcări, moara a rămas în paragină. Din exterior se văd mecanismele deteriorate care făceau să se învârtă paletele şi să macine făina.
#2. Mileștii Mici
Moara de vânt din Mileştii Mici a fost construită acum un secol de către un localnic. Ultimii saci de grâu au fost măcinaţi aici acum 40 de ani. De atunci, moara nu mai funcţionează.
Chiar dacă moara de vânt a fost construită acum 109 ani, autoriţăţile locale spun că aceasta poate fi salvată. Asta pentru că temelia şi râşniţa s-au păstrat în stare bună.
#3. Beșalma, Comrat
#4. Beșalma, Comrat
Unica moară intactă din Moldova. Moara arată la fel ca la începutul secolului al XX-lea.
Revenim cu detalii despre morile din UTA, Găgăuzia.