Mai multe instituții media au fost somate de către Promo-LEX să-și corecteze știrile manipulatoare

promolex
Foto:Promo-LEX

Promo-LEX vine cu un apel public către mass-media, societatea civilă și clasa politică să nu utilizeze tehnici de manipulare și atacuri de denigrare pentru a promova o reformă ce atinge prin rezultatul său întreaga societate. Este deosebit de important ca cetățenii să cunoască toate părerile existente în societate, fără a fi denaturate.

Analiza calitativă a știrilor apărute pe parcursul ultimei săptămâni arată o tendință de manipulare a opiniei publice, utilizând bunul nume al asociației Promo-LEX și al membrilor asociației. Primul caz de inducere în eroare a opiniei publice este legat de prezentarea studiului sociologic post-electoral realizat la comanda Asociației Promo-LEX și făcut public miercuri, 29 martie 2017.

Al doilea caz, care se referă tot la sondajul post-electoral, dar este o analiză apărută pe platforma voxpublika.md, unde Iurie Morarescu, care se prezintă a fi ziarist la Asociația ziariștilor economiști, publică un articol (vedeți link: http://bit.ly/2nSvJ81) în care scrie că Promo-LEX a tăinuit datele studiului sociologic și că ar fi invitat presa selectiv.

Promo-LEX ține mult la pluralismul de opinii din societate. Asociația n-a tăinuit faptul că intenționează să efectueze un studiu sociologic post-electoral. Anunțul pentru concursul de selectare a unor companii sociologice pentru a realiza un studiu sociologic a fost plasat pe site la data de 21 noiembrie 2016 (vedeți link: http://bit.ly/2gBbifS). Pentru a explica datele sondajului, asociația a organizat, miercuri, 29 martie, ora 16.00, o prezentare informală a rezultatelor studiului sociologic post-electoral. La această prezentare au fost invitați 40 de jurnaliști din diverse medii, inclusiv și jurnaliști din cadrul holdingului GMG. Din cei 4 jurnaliști contactați (Alexei Lungu, Rita Ursalovschi, Vitalie Dogaru și Petru Bogatu), doar unul (Petru Bogatu) și-a dat acordul de a participa la eveniment, dar n-a ajuns la eveniment. După eveniment toți jurnaliștii au primit pe e-mail studiul sociologic.

Și, al treilea caz de folosire manipulatoare a numelui Asociației Promo-LEX este legat de runda de dezbateri organizată de legislativ pe subiectul proiectului de lege privind trecerea la sistemul de vot uninominal.  În știrea de la Publika TV (vezi link: http://bit.ly/2owFsDS), intervenția lui Nicolae Panfil, coordonator de program Promo-LEX, este trunchiată, fiind denaturat sensul mesajului transmis” scriu cei de la Promo-LEX pe pagina lor oficială.

„Solicităm Consiliului Coordonator al Audiovizualului să monitorizeze în această perioadă cu acuratețe programele de știri și emisiunile informative și de dezbateri cu privire la subiectul modificării sistemului electoral pentru a asigura dreptul la informare completă, obiectivă şi veridică, dreptul la libera exprimare a opiniilor şi dreptul la libera comunicare a informațiilor prin intermediul mijloacelor de radiodifuziune şi televiziune (art. 10 Drepturile consumatorului de programe) și să taxeze radiodifuzorii care se abat de la respectarea Codului Audiovizualului.

În adresa jurnaliștilor, facem apel să se conducă și să respecte în activitatea lor principiile transparenței, echidistanței, profesionalismului și eticii profesionale. În acest sens, cerem posturilor Publika TV, Prime TV, Canal2, Canal 3 să corecteze știrile care se referă la subiectul sondajului sociologic post-electoral pentru ca acestea să prezinte tabloul real al răspunsurilor respondenților, difuzând și publicând erate sau rectificări. Totodată, cerem corectarea și publicarea eratei sau rectificări în știrile difuzate despre dezbaterea privind votul uninominal astfel încât să nu fie denaturat mesajul lui Nicolae Panfil, coordonator de program Promo-LEX.

De asemenea, ne exprimăm îngrijorarea cu privire la faptul utilizării identităților false pentru a publica opinii și articole denigratoare în adresa asociației Promo-LEX, și cerem administratorilor platformei voxpublika.md să ne comunice despre acțiunile întreprinse pentru a verifica identitatea autorului Iurie Morarescu și ai cere acestuia să rectifice articolul publicat prin oferirea dreptului la replică al Asociației Promo-LEX.

Totodată, chemăm actorii politici implicați în promovarea reformei sistemului electoral să se abțină de la utilizarea tehnicilor de denigrare pentru a nu schimba accentele dezbaterii publice.

În concluzie, Promo-LEX condamnă practicile și tentativele de a manipula opinia publică și își rezervă dreptul în cazuri similare să sesizeze Consiliul de Presă și Consiliul Coordonator al Audiovizualului” mai adaugă cei de la Promo-LEX.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente