Rezultatele Recensământului din 2014 au fost publicate. În Moldova sunt aproximativ trei milioane de locuitori

chisinau_protest_cniculaero_45489200

Biroul Național de Statistică a prezentat pe 31 martie rezultatele Recensământului Populației și Locuințelor 2014 (RPL 2014), care s-a desfășurat în perioada 12-25 mai 2014. Conform estimărilor, numărul total de persoane recenzate ar fi fost 2.998.235, iar gradul de acoperire al populației este de 98, 1%. Printre principalele categorii de date prezentate sunt structura populației pe sexe, vârstă, etnie și limba vorbită, numărul și structura gospodăriilor casnice și condițiile de locuit.

Vitalie Valcov, directorul BNS, a precizat că datele sunt relevante și coerente, iar experții internaționali au efectuat evaluări care confirmă calitatea datelor procesate.

Astfel, datele RPL spun că numărul total al populației recenzate este de 2,804,801 de persoane. Dintre acestea 209 mii sunt non-rezidenți, iar 2.595.771 sunt persoanele cu reședință obișnuită în Republica Moldova (preponderent au locuit pe teritoriul țării în ultimele 12 luni).

Analizând datele clasificării după criteriul de vârstă, se observă că în Republica Moldova are loc un proces de îmbătrânire demografică a populației. Iar, din punct de vedere al structurii pe sexe femeile predomină cu 51,8 la sută. Adică, la o sută persoane de gen feminin revin 93 de persoane de gen masculin.

varsta

De asemenea, s-au notat și date despre structura lingvistică, etnică și religioasă a populației, la dorința și libera declarație a persoanelor. Conform acestora, limba moldovenească a fost declarată drept limba maternă de 57 la sută dintre cetățeni, limba română de 23,5%, iar rusă de 9,7%. Recensământul a mai arătat că 75% dintre respondenți se consideră moldoveni, iar 7% români. Comparativ cu 2004, ponderea celor care s-au declarat români a crescut cu 4,8 p.p. Totodată, s-a mărit și numărul persoanelor care au indicat în calitate de limbă maternă – limba română (cu 6.9 p.p.).

Infografic_etno_lingvistic-page-001

Un alt indicator analizat este nivelul de instruire al populației, care arată că se menţine decalajul între nivelul de instruire al populaţiei din mediul urban şi cel rural. În mediul urban persoanele care dețin studii superioare şi medii de specialitate reprezintă 51,3% din numărul total al persoanelor de 15 ani şi peste, pe când în mediul rural acest nivel de instruire îl au 22,9%.

Totodată, la recensământul din 2014 au fost colectate informații și despre unitățile și spațiile colective de locuit, indiferent de tipul și situația ocupării acestora. Astfel, conform datelor prezentate, există 959,2 mii de gospodării casnice înregistrate,iar mărimea medie a unei gospodării reprezintă 2,9 persoane, față de 3,0 persoane în 2004. Circa 38 la sută din gospodării au cel puţin un copil, din care practic fiecare a doua gospodăriei are doar un singur copil, iar fiecare a zecea 3 şi mai mulţi copii.

copii

În privința dotării locuințelor cu principalele utilități, s-a înregistrat o creștere față de 2004. Astfel, tot mai multe locuințe sunt dotate cu principalele utilități care relevă gradul de confort al fondului locativ. A crescut numărul cetățenilor care au case dotate cu baie/duș, sistem de aprovizionare cu apă caldă și rece. În mediul urban ponderea fiind mai mare cu 2,8 ori decât în mediul rural.

Gradul total de acoperire al populației la RPL a fost de 91% pe întreaga țară: în or. Chișinău populația a fost recenzată în proporție de 59%, iar în restul țării 98,1%. Conform estimărilor, populația care nu a fost cuprinsă la recensământ în or. Chişinău este de 193.434 de persoane.

Estimarea gradului de acoperire s-a realizat în baza unei cercetări selective post-recenzare, care este o premieră pentru Moldova și spațiul CSI. În cadrul acesteia s-a mers cu același chestionar în 90 de sectoare de recensămînt, iar în baza rezultatelor s-au făcut estimările privind gradul de recenzare și numărul estimativ al persoanelor nerecenzate în or. Chișinău.

Obiectivul recensământului este obţinerea informaţiilor ample pentru fundamentarea politicilor guvernamentale în domeniul social şi economic, pentru cercetări în mediul academic şi mediul de afaceri în scopul atragerii investițiilor în țară. În plus, recensământul este o sursă unică pentru reînnoirea bazei de eșantionare pentru cercetările statistice selective.

În total, pentru realizarea recensământului au fost cheltuiți 89 de milioane de lei, bani alocați din bugetul de stat și din partea partenerilor de dezvoltare.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente