Studenții de la UTM au avut posibilitatea să participe la un master-class susținut de studentul Rodion Vieru, care este anul IV, specialitatea „Tehnologia şi managementul alimentaţiei publice”. Acesta și-a împărtăşit experiența şi secretele profesionale în gastronomia moleculară, acumulate în cadrul stagiilor de practică în restaurantul „Maze de Gordon RAMSAY” din Londra, Marea Britanie, pe parcursul a doi ani – 2016 și 2017, perioadele iunie-septembrie.
„În Londra am învăţat să fac geluri fluide, spume, emulsii. Practic, mai mult de jumătate din tehnicile pe care le cunosc, le-am învăţat acolo”, a spus studentul Rodion Vieru. El le-a împărtășit studenților că bucătăria moleculară schimbă structura alimentelor, având ca ingredient principal azotul lichid. „Folosim ingrediente obişnuite, în afară poate de câteva reactive care de obicei sunt extracte din plante, fructe sau din alge. De exemplu, agar-agar, este un extract din alge, care este un agent gelifiant, mult mai neutru decât aceeaşi gelatină”, a subliniat Rodion.
Preţ de patru ore academice, cei 40 de studenţi prezenți la master-class au urmărit cu interes și au încercat să memoreze consecutivitatea şi modul de executare a operaţiilor tehnologice de preparare inovaţională a bucatelor. Sub „bagheta” lui Rodion, ei au învăţat să gătească o zeama moleculară, tăieței din pătrunjel, șold de pui cu emulsie din vin alb-unt şi spumă de ciuperci și un desert neobișnuit, de asemenea „molecular”.
Seminarul a finalizat cu prezentarea, degustarea și discutarea bucatelor, obţinute prin tehnologii inovative ale ingineriei culinare.
Master-classul a fost realizat în contextul programului Zilelor Francofoniei la UTM.