O nouă rundă de dezbateri a fost organizată astăzi de Parlament pe marginea proiectului votului uninominal. Reprezentantul organizației Promo-Lex specializată în monitorizarea scrutinelor electorale, Pavel Postică, a menționat că de acest proces trebuie să se ocupe doar Comisia Electorală Centrală, iar Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene să fie exclus.
Pe de altă parte, în ce privește constituirea circumscripțiilor uninominale, Pavel Postică a menționat că ar trebui create prin hotărâre de Parlament și nu de CEC. „Haideți să ne uităm ce spune codul de bune practici în materie electorală – că cea mai bună soluție pentru examinarea unei astfel de probleme este instituirea, în prima instanță, de către o comise compusă din membri independenți, reprezentanți ai partidelor și această decizie să fie aprobată prin hotărârea Parlamentului. Or, noi punem pe seama CEC această responsabilitate”, a spus Postică.
Totodată, Pavel Postică a remarcat că în proiectul de lege este reglementat foarte vag numărul de alegători dintr-o circumscripție uninominală – „număr relativ egal de alegători în fiecare circumscripție” și a propus să fie stabilit un criteriu mai clar. „Or ,Comisia de la Veneția spune că acest număr trebuie să fie foarte clar și nu trebuie să depășească 10-15%.
În același context, fostul președinte al Comisiei Electorale Centrale, Eugeniu Știrbu, recomandă să fie examinată practica internațională a statelor care utilizează sistemul electoral uninominal și care nu organizează alegeri peste hotare.„Practica internațională arată că în statele unde există sistemul de vot uninominal nu organizează alegeri peste hotare. Nu este nici într-o țară – nici în Franța, nici în Marea Britanie”, a declarat Știrbu.