Autorităţile Transnistriei au calificat drept „parte a campaniei politice” refuzul Moldovei de a achiziţiona energie electrică de la CTE Moldovenească, care aparţine Inter RAO (Rusia). Acest lucru l-a declarat pentru mass-media ministrul economiei al autoproclamatei RMN, Serghei Obolonik, care consideră că licitaţia pentru dreptul de a livra energie electrică în RM în anul următor a fost organizată cu încălcări serioase.
„Evident, aceasta este una dintre măsurile cu caracter politic, orientate nemijlocit împotriva Rusiei şi Transnistriei. Aceasta este consecinţa politicii pe care o atestăm şi faţă de CTE Cuciurgan (Moldovenească), şi faţă de calea ferată din Transnistria, şi faţă de presiunea generală asupra economiei Transnistriei”, consideră el.
În opinia ministrului, „acea acţiune care este numită licitaţie în realitate nu este ca atare, deoarece ea a fost organizată cu încălcări”.
„Aceste încălcări au fost comise în mod conştient de partea moldovenească, pentru a elimina producătorul de energie electrică din Rusia. În această licitaţie fictivă se atestă motive politice, care fac parte din acelaşi şir de încercări de a institui post vamal de frontieră la hotarul transnistreano-ucrainean. Aceasta este o tentativă de a-l elimina pe investitorul rus şi a afecta în mod direct Rusia”, a menţionat Obolonik.
El a specificat că autorităţile Transnistriei erau pregătite de o atare situaţie şi au elaborat din timp un complex de măsuri pentru stabilizarea sectorului energetic.
„Această muncă a fost efectuată în prealabil. Un grup de lucru a pregătit deja planul de acţiuni pentru stabilizarea pieţei energetice şi completarea bugetului”, a spus ministrul, fără a dezvălui detalii.
CTEM prin intermediul „Energocapital” a livrat în ultimii doi ani energie electrică Moldovei, care, cu capacităţile sale, acoperă necesarul doar în volum de 20%. Termenul contractului a expirat pe 31 martie 2016. Din 1 aprilie 2017 livrările le efectuează DTEK Trading, care a propus 50,2 dolari pentru un MWh, faţă de 54,4 dolari ai CTE Moldoveneşti. Ministerul Economiei a calculat că într-un an din contul diferenţei dintre preţurile propuse economia va constitui 300 mil. lei (15 mil.dolari).
CTEM este cel mai mare contribuabil al Transnistriei şi principalul furnizor de valută. În ultimii doi ani, în regiune se atestă o criză valutară acută, cauzată de intenţia autorităţilor de a menţine cotaţia rublei locale. În aceste condiţii s-a produs regresul producţiei industriale şi al volumului comerţului exterior, deoarece mărfurile locale au devenit necompetitive ca preţ peste hotare.