UTM lansează un atlas al energiei eoliene: În ce zone din Moldova ar putea fi instalate mori de vânt

Wind-Turbine-at-Sunset
Foto:inhabitat.com

Lansat de curând în cadrul Expoziției internaționale „Moldenergy”, „Atlasul resurselor energetice eoliene al Republicii Moldova” a fost elaborat de o echipă de cercetători de la Universitatea Tehnică a Moldovei, compusă din Ion Sobor, Andrei Chiciuc și Vasile Rachier.  

Prezentând Atlasul, dr. Ion Sobor, conferenţiar la Universitatea Tehnică a Moldovei și unul dintre autorii lucrării, a menționat că, în baza cercetărilor efectuate de UTM în comun cu AWS TruePower şi WindPower Energy din România, s-a constatat că aproximativ 5,5% din teritoriul Republicii Moldova are potențial pentru instalarea turbinelor eoliene, scrie site-ul UTM.

Potrivit cercetările făcute, țara noastră are potenţial eolian, doar că nu este valorificat. Cercetătorii spun că morile de vânt ar micşora din dependenţa de energie importată. Studiile lor arată că aria suprafeţelor cu potenţial eolian bun şi excelent este de circa 1 830 de km2. Au fost identificate șapte zone cu potenţial pronunţat, printre care Colinele Tigheciului, Platoul Moldovei – amplasat la nord şi Podişul Central. Aceste zone plate ar permite construcţia unor parcuri eoliene cu zeci de mori de vânt.

„Energia vântului reprezintă peste 80 la sută din toate achizițiile de energie electrică în Europa. Statele UE au ţinte stabilite pentru anul 2020 referitor la conversia la energii regenerabile. Moldova ca membru al Comunității Energetice Europeană a început să depună eforturi în direcția implementării aquis-ului comunitar şi a obiectului de a avea cel puţin 17% din energie produsă prin metode eco până în 2020”, a declarat Viktoriya Kerelska, consilier în afaceri publice în cadrul Asociației Energiei Eoliene din Europa „WindEurope”.

Reprezentanta WindEurope a menționat că pentru a dezvolta industria energiei eoliene în Republica Moldova este necesară ajustarea legislației și a sugerat Guvernului să se consulte cu reprezentanți din industria eoliană în elaborarea cadrului normativ şi legislativ. De partea sa, WindEurope poate veni cu expertiza necesară.

Potențialul resurselor energetice eoliene al RM a fost prezentat în forma unei hărți interactive.  Studiul este unul din principalele instrumente de atragere a investitorilor pentru implementarea proiectelor în domeniul surselor de energie regenerabile în Moldova. Investitorii sunt gata să cumpere vântul din Republica Moldova, doar că aşteaptă susţinere din partea statului. Pentru a putea pune în practică cercetările, experţii aşteaptă intrarea în vigoare la finele lunii martie a Legii privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile. Proiectul a fost adoptat încă în 2016, însă Guvernul a cerut amânarea aplicării legii, motivând că nu suntem încă pregătiţi la nivel de cadru legal.

Atlasul resurselor energetice eoliene al Republicii Moldova: 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente