Tehnologia blockchain reprezintă un mecanism securizat, incoruptibil, descentralizat și transparent, care nu permite modificarea datelor, odată salvate. Blockchain permite fiecărui utilizator să se conecteze la o bază de date distribuită, open-source, gestionată autonom și de la persoană la persoană.
Organizația Națiunilor Unite testează în premieră în Republica Moldova potențialul și beneficiile blockchain-ului. Exercițiul are loc cu sprijinul Laboratorului de Inovații Sociale MiLab, creat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare și Centrul de Guvernare Electronică.
„Avantajele blockchain-ului: transparența, securitatea, eficiența, inspiră la aplicarea pe scară largă. Însă, doar odată pilotată și testată la ONU Moldova, vom putea descoperi multiplele căi de întrebuințare atât în interiorul organizației, cât și în domeniul public”, a afirmat Mariana Gurghiș, coordonatoare cercetare date la Laboratorul de Inovații Sociale MiLab.
Astfel, în perioada decembrie 2016 – august 2017, ONU testează blockchain pentru a dezvolta un sistem de management al autoturismelor ONU, în scopul asigurării eficienței, transparenței și disponibilității datelor privind utilizarea mijloacelor de transport ale entităților sale. Aceasta va contribui totodată la reducerea costurilor administrative.
Testarea soluției inovative va fi realizată prin intermediul unei aplicații mobile și desktop, elaborată de Deeplace. Aceasta va fi ulterior pilotată pentru o perioadă de 3 luni.