Recomandări #diez: 14 sfaturi utile de care să ții cont când vrei să închiriezi un apartament

000007376220
Foto:makler.md

În lipsa unei locuințe proprii sau în căutarea de independență, mulți tineri stau în chirie. Iată că echipa diez vine cu o listă de sfaturi și sugestii la ce trebuie să atrageți atenția atunci când doriți să vă luați un apartament/cameră în chirie.

#1. Verificați câte prize sunt

E important să atrageți atenția la numărul prizelor. Trebuie să fie cel puțin una în fiecare cameră. În caz contrar, veți fi nevoit să umblați cu prelungitoare, fapt care creează disconfort. Totodată, e necesar să verificați dacă acestea lucrează și nu există probleme cu sistemul electric.

#2. Întrebați dacă apartamentul este conectat la servicii de Internet și televiziune

Puțini sunt cei care rezistă mult timp fără Internet, de aia este important să aflați dacă apartamentul este conectat la aceste servicii. Iar dacă nu, verificați dacă proprietarul este dispus să suporte cheltuielile pentru instalare sau să le scadă din contul prețului pentru chirie.

#3. Uitați-vă ca în apartament să nu fie mucegai

Mucegaiul în apartament este un lucru neplăcut, care provoacă miros urât. În plus, este foarte greu de scăpat de el. Totodată, este periculos pentru sănătate. De aceea e important să verificați să nu fie muceagai. Cel mai adesea el apare în baie, pe pervazul ferestrei de la bucătărie și în acele locuri unde umiditatea este crescută.

#4. Întrebați despre prezența contoarelor

De cele mai multe ori plățile comunale nu sunt incluse în plata pentru chirie, de aceea e importantă instalarea contoarelor în apartament, pentru a vă putea controla costurile.

#5. Gândiți-vă la un loc de parcare

Dacă sunteți proprietarul unei mașini, cu siguranță veți avea nevoie și de un loc de parcare. De aceea, aflați dacă este un loc de parcare lângă casă. În caz contrar, verificați singur dacă în apropiere sunt centre comerciale cu loc de parcare, locuri amenajate sau parcare cu plată.

#6. Priviți pe fereastră

Aici nu vorbim despre o priveliște frumoasă, ci despre sursele de lumină sau zgomot care ar putea provoca insomnii. E important să atrageți atenția la amplasarea față de drumuri principale și dacă sunt în imediata apropiere cluburi de noapte sau alte localuri.

#7. Aflați dacă în apartament a trăit vreun animal

Acest punct este important pentru persoanele alergice, pentru a fi siguri că nu veți da de blană sau păr de pisici.

#8. Verificați ca ușile și ferestrele să se închidă și să se deschidă

E bine să vă asigurați că încuietorile de la uși și ferestre sunt în stare bună, căci, cu siguranță nu vă doriți să fiți mereu îngrijorați vizavi de bunurile pe care le dețineți. În plus, trebuie să aerisiți camera și nu doar.

#9. Descrieți bunurile care rămân în apartament

Împreună cu proprietarul faceți o listă a obiectelor care rămân în apartament și atașați lista contractului de închiriere. Indicați dacă obiectele au un defect sau nu, pentru ca ulterior să nu vi se ceară repararea pagubelor materiale.

#10. Întrebați dacă apartamentul nu este pus în vânzare

Deseori, proprietarii de apartament ascund că acesta se află în vânzare, iar odată cu apariția unui cumpărător, veți fi nevoit să vă mutați. E important să prevedeți acest punct în contract pentru rezilierea înainte de termen, dar și alte clauze care să vă protejeze.

#11. Ce se întâmplă dacă se strică ceva?

E important să specificați cine va achita pagubele dacă se strică ceva și nu este din vina chiriașului. Vedeți dacă cheltuielile vor fi suportate de proprietar sau se vor scade din plata chiriei.

#12. Cât de des va veni proprietarul pentru a verifica starea apartamentului

Dorința proprietarului de a cunoaște starea apartamentului este înțeleasă, însă unii proprietari întrec măsura cu constrolul, de aceea e bine de specificat frecvența vizitelor acestuia. E bine să fie o dată pe lună sau mai rar și să fie o dată discutată în prealabil.

#13. Plata chiriei

În contract trebuie de specificat cât de des și când proprietarul poate anunța despre faptul că plata chiriei s-a mărit.

#14. Atrageți atenția la curățenie

Un apartament curat arată cel mai bine neajunsurile pe când unul murdar ar putea ascunde surprize și nu neapărat plăcute. De aceea, e preferabil ori să-l rugați pe proprietar să facă curat, sau să cercetați totul cu minuțiozitate.

Sperăm că sfaturile vă vor fi utile și veți găsi un apartament la cel mai bun preț și cu cele mai bune condiții.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente