Circa 2 mii de manifestanți – angajați ai instituțiilor de învățământ din țară, susținuți de membrii sindicatelor naționale, au pichetat astăzi, 23 martie, sediul Parlamentului Republicii Moldova, cerând majorarea salariilor.
Protestele au fost reluate după mai bine de două luni de negocieri cu Guvernul, timp în care principalele revendicări ale sindicaliștilor așa și nu au fost satisfăcute.
„Nu ne lăsăm până nu ni se vor majora salariile simțitor. Nu mai putem tolera așa atitudine față de munca pedagogică. Este dreptul nostru să ne indignăm și să protestăm. Dacă va fi nevoie, vom sista procesul de studii!”, a declarat Dumitru Ivanov, președintele Federației Sindicale a Educației și Științei (FSEȘ).
Potrivit lui, 25% din personalul didactic din școli sunt pensionari, iar din cei 1.600 de tineri care absolvesc anual universitățile pedagogice, doar 300 vin să se angajeze în școli, iar peste un an-doi pleacă și ei, pentru că nu se pot întreține cu salariile mici.
„Necesitățile pedagogilor trebuie satisfăcute prin fapte concrete, nu prin promisiuni. Pedagogii au avut de suferit în toți anii de la independență încoace, fiind ignorați de către stat. Este o rușine națională ca aceștia și familiile lor să îndure lipsuri. Cum pot oare profesorii să asigure un proces educațional calitativ, dacă principala lor preocupare este cu ce să se întrețină pe sine și pe membrii familiei lor? Cerem ca salariile pedagogilor să fie decente și achitate la timp”, a enunțat Petru Chiriac, vicepreședinte al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM).
„De fiecare dată când se duc negocieri, factorii de decizie invocă insuficiența banilor în bugetul de stat. Aceasta este o minciună, bani sunt destui pentru a acoperi necesitățile întregii sfere bugetare, dar ei trebuie scoși din economia informală”, a adăugat liderul sindical.
La finalul acțiunii, manifestanții au adoptat o Declarație, prin care cer factorilor de decizie să soluționeze revendicările lor:
- egalarea salariului pentru categoria I de salarizare a RTU cu mărimea minimului de existență, începând cu 1 ianuarie 2017;
- majorarea cu 50 % a salariului de funcție al personalului didactic și științifico-didactic și recalcularea anuală, necondiționată, a cuantumului pensiilor pentru pensionarii încadrați în câmpul muncii.
Reamintim, că în rezultatul acțiunii de protest din 17 ianuarie curent, Guvernul a invitat sindicaliștii la dialog, fiind creată o Comisie de negocieri, reprezentată de ambele părți, iar acțiunile de protest au fost suspendate pentru o perioadă de două luni. În această perioadă au avut loc 4 ședințe ale comisiei, anumite revendicări ale sindicaliștilor fiind susținute. Nemulțumire, însă, a trezit propunerea autorităților de majorare a salariului pentru categoriile 1-6 ale Reţelei Tarifare Unice (RTU) cu doar 10 % (100 de lei), fapt pentru care, la 10 martie curent, FSEȘ a decis întreruperea negocierilor.
Precizăm, că acțiunea de protest va continua și mâine, 24 martie, de această dată în fața clădirii Guvernului. Potrivit conducerii FSEȘ, dacă revendicările sindicaliștilor nu vor fi auzite, la începutul lunii aprilie se va organiza un marș de protest de amploare în centul capitalei.