În contextul mediatizării subiectului despre blocarea transportării deșeurilor din capitală la groapa de gunoi din Bubuieci, fapt ce a provocat acumularea deșeurilor prin curțile blocurilor de locuit, specialiștii Centrului de Sănătate Publică municipiul Chișinău atenționează asupra riscului de sănătate a populației.
Astfel, resturile menajere depozitate în nemijlocita apropiere a blocurilor de locuit prezintă un real pericol pentru sănătate, iar pe lângă disconfortul vizual au un impact negativ asupra mediului – a aerului, a solului și a apelor de suprafață. În rezultat, poate spori numărul bolilor diareice acute, dar și a altor infecții, care se manifestă deosebit de variat datorită numărului mare de nocivități conținute în aceste deșeuri. Reziduurile sunt cele mai importante surse de răspândire a infecțiilor datorită conținutului lor mare de microorganisme, printre care și agenți patogeni. În condiții prielnice, agenții patogeni pot trăi în reziduuri chiar câteva luni, de unde pătrund în sol și apă, dând naștere la infecții numeroase.
Totodată, acumularea deșeurilor este un mediu favorabil pentru insecte, rozătoare și animale vagabonde (câini, pisici), care sunt de asemenea purtători și răspânditori de boli infecțioase.
În mod similar, prin intermediul apei, aerului și al solului, microbii sunt răspândiți și pot ajunge în organismul uman. Pe calea aerului, toate gazele nocive, rezultate în urma descompunerii substanțelor organice din deșeuri sunt inhalate și pot prejudicia sănătatea umană într-un mod mai puțin sau mai mult grav.
Centrul de Sănătate Publică municipiul Chișinău face apel către organele competente de a găsi soluții optime pentru această problemă, care, în ultimul timp, ia proporții considerabile.