Declarația comună a PAS, PPDA și PLDM despre votul uninominal: „Nu merită să fie luat în discuție”

collagetrei

Partidele de opoziție, PAS, PPDA și PLDM, au ieșit cu o declarație comună privind proiectul de lege propus de Partidul Democrat privind schimbarea sistemului electoral actual cu sistemul uninominal. Liderii acestora susțin că noul sistem va duce la concentrarea puterii în mâinile unui singur om și că proiectul dat sfidează procesul democratic și chiar bunul simț.

În declarația comună partidele susțin că „inițiativa respectivă nu are nimic în comun cu consolidarea procesului democratic, cu apropierea aleșilor de alegători, cu creșterea eficienței guvernării și, cu atât mai puțin, cu grijile cotidiene ale cetățenilor noștri afectați de corupție și sărăcie. Dimpotrivă, în condițiile actuale, sistemul uninominal ar permite consolidarea puterii în mâinile unui singur om și ale grupării sale oligarhice, în pofida faptului că alegătorii îi detestă, iar acest lucru nu poate fi calificat altfel decât uzurparea puterii”.

De asemenea, ei spun că proiectul de lege este un balon de săpun, întrebându-se dacă „autorii documentului sunt doar incompetenți și ignoranți, sau dacă și-au propus să scandalizeze societatea în mod intenționat, aruncând în discuții un proiect atât de prost”.

În textul declarației se presupune că strategia lor este să promoveze ulterior un proiect de lege la fel de nociv pentru procesul democratic, dar mai elaborat decât cel prezentat acum două zile, pentru a crea iluzia unor îmbunătățiri. „Încurajați de experiența de la prezidențiale, tandemul Plahotniuc-Dodon încearcă să impună un cadru legal evaziv, care să le ofere cât mai mult spațiu pentru a frauda votul cetățeanului”, susțin reprezentanții partidelor PAS, PPDA și PLDM.

Totodată, în declarație se spune că în condițiile legii propuse de PD, „Republica Moldova riscă să aibă o guvernare aleasă de un număr mic de cetățeni, votul majorității fiind ignorat, iar diaspora fiind exclusă din procesul electoral și umilită prin proceduri instituite la discreția unei comisii electorale centrale discreditate iremediabil. Care este garanția că CEC-ul va publica numărul real al alegătorilor înregistrați și nu un număr mai mic? După ce în alegerile prezidențiale CEC a făcut tot posibilul pentru a limita accesul diasporei la vot, nu vedem de ce și-ar schimba atitudinea la alegerile parlamentare. De asemenea, proiectul propus de PD ignoră problema existenței unei regiuni necontrolate de autoritățile constituționale ale Republicii Moldova”.

În concluzie, ei spun că acest proiect de lege încalcă drepturile fundamentale ale cetățeanului, sfidează procesul democratic și chiar bunul simț. „Proiectul propus are atâtea carențe de ordin legal, dar și conceptual, încât nu merită să fie luat în discuție. Ne alăturăm organizațiilor neguvernamentale, care au declarat boicotarea dezbaterilor publice pe marginea acestui proiect de lege”, scrie în declarație.

Declarația completă a celor trei partide de opoziție poate fi lecturată aici.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente