Ala Mîndîcanu: Odată cu votul uninominal, reprezentanții Diasporei ar putea avea cele mai mari șanse să ajungă în Parlament

canada

Diaspora nu există ca o unitate consolidată cu personalitate juridică. Diaspora, în contextul discuțiilor despre sistemele electorale, este o parte din Electorat. În acest context, președinta Comunității moldovenilor din Quebec, Ala Mîndîcanu, afirmă că există trei probleme care împiedică dezvoltarea democratică, economică și politică a Republicii Moldova, iar rezolvarea lor poate fi obținută parțial prin reforma sistemului electoral actual.

„Prima problemă cred că este supracentralizarea listelor de partid în condițiile unei singure circumscripții naționale, cu o singură listă pentru un partid politic. Prin acest sistem verticala puterii devine indestructibilă, greoaie, supusă viciilor interne. Pretendentul la postul de deputat poate să nu aibă calificarea necesară, el nu depinde de alegătorul concret, ci doar de voința liderului de partid care îl pune sau nu în liste și de banii de care dispune. Mediul politicului se transformă tot mai mult într-un business dur. Tot mai puțini specialiști și persoane cu adevărate calități de legislator vor și pot să intre în politică. Candidații devin „aleși ai poporului” numai dacă se bucură de încrederea șefului, dacă fac parte din „gașcă” și dacă vin în campanie cu finanțare, indiferent dacă este sau nu legală. Respectiv, ajungând la putere, aceștia sunt interesați în primul rând să-și recupereze „investițiile”, nu să elaboreze legi…

De aici vine și a doua problemă legată de sistemul electoral actual: corupția. O campanie costă mult, liderul partidului gestionează finanțele cum știe el. Organele statului nu sunt interesate să supună unui control riguros respectarea art. 23 și 24 din „Legea privind partidele şi alte organizaţii social-politice” care se referă la veniturile și cheltuielile partidelor.

Și mai e o problemă care ne dă bătăi de cap în campaniile electorale de la 1994 încoace, cea a Transnistriei. Cică, dacă întroducem circumscripțiile, pierdem Transnistria..

Au trecut peste 20 de ani, Transnistria nu a mai revenit, iar sistemul politic s-a adaptat foarte bine la necesităţile elitelor și folosește „sperietoarea” transnistreană în interesul propriu.

Votul uninominal poate nu e cea mai bună variantă pentru Republica Moldova, dar nici demonizat nu trebuie. Este adevărat că alegătorul poate fi „cumpărat”, dar acest lucru se întâmplă și în cazul celorlalte sisteme electorale, corupția fiind prezentă în toate domeniile vieții politice, economice, judiciare…

Poate sistemul uninominal favoriza sau defavoriza un partid aparte? Numai în măsura în care electoratul, societatea, presa o permit. Acest lucru e valabil în cazul oricărui sistem electoral”, a precizat Mîndîcanu.

Totodată, sursa a precizat că, anume odată cu introducerea circumscripţiilor reprezentanții Diasporei ar putea avea cele mai mari șanse să nimerească în parlament. Partidele trebuie să fie interesate să găsească persoane calificate din Diasporă, să le includă în liste şi să le ofere şansa să contribuie la îmbunătățirea legislației naționale.

Citește continuarea aici.

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente