Procesul unui blogger rus pus sub acuzare după ce a prins pokemoni într-o biserică și a realizat și o întregistrare video pe această temă pe care a difuzat-o apoi pe internet a început luni la Ekaterinburg, în Munții Ural, relatează Agerpres.
Ruslan Sokolovksi, 22 de ani, riscă până la șapte ani de închisoare pentru incitare la ură și insultă față de sentimentele religioase ale credincioșilor. Acest caz pare să fie unul similar cu al solistelor de la Pussy Riot, tinerele condamnate la doi ani de închisoare pentru o „rugăciune punk” împotriva lui Vladimir Putin, în 2012, în Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova.
„Nu am avut intenția de a jigni pe nimeni”, s-a apărat tânărul în fața tribunalului, adăugând că este gata să-și ceară scuze, potrivit unei înregistrări de la proces difuzate de postul rus Life News.
Ruslan Sokolovski a pledat „nevinovat” și a afirmat că a difuzat înregistrarea video pe YouTube „în scop critic și polemic”.
Ateu declarat și enervat de o emisiune televizată care arăta că este riscant din punct de vedere juridic să joci Pokémon Go într-o biserică, el a decis să facă acest lucru în catedrala din Ekaterinburg, construită pe locul execuției, în 1918, a ultimului țar al Rusiei, Nicolae al II-lea, și al familiei sale.
Tânărul s-a filmat prinzând mai multe creaturi virtuale în timpul unei slujbe, iar în videoclipul pe care l-a realizat pe fundal se aude o falsă rugăciune punctată de blesteme. El a ieșit apoi din biserică și a afirmat că regretă că n-a putut să-l prindă pe „Pokemonul cel mai rar dintre toți: Iisus”.
Postat la 11 august pe YouTube, videoclipul a fost vizionat de peste 1,6 milioane de ori.
Biserica ortodoxă rusă l-a acuzat pe blogger de blasfemie.
„Nu le-am cerut oamenilor să-mi privească videoclipurile”, a declarat tânărul într-o pauză a procesului. „Cine este Biserica ortodoxă pentru ca eu să mă căiesc în fața ei?”, a adăugat el, potrivit media ruse.
Consemnat la domiciliu după punerea sa sub acuzare, la începutul lui septembrie, el a fost apoi încarcerat pentru că nu a respectat condițiile arestului la domiciliu.
ONG-ul Amnesty International a cerut Rusiei să-l elibereze imediat pe blogger, despre care a afirmat că este un deținut de opinie.