(video) Potențialul turistic al orașului Soroca prezentat într-un film. Ar putea găzdui festivaluri și spectacole

calina.cojocaru_13_3_2017_12_25_22_357
Foto:Instagram / @calina.cojocaru

Orașul Soroca este unul din orașele implicat în proiectul COMUS – „Strategii urbane ghidate de comunitate în orașe istorice”. În carul proiectului se pune accent pe patrimonial cultural în dezvoltarea socio-economică a localității, identificând problemele și provocările locale. Astfel, proiectul dorește implicarea comunității și a autorităților publice pentru a integra patrimoniului cultural în planurile și politicile strategice și de dezvoltare la nivel local. Fapt despre care se scrie și în declarația semnată de primarii implicați în proiect.

În cadrul proiectului s-a realizat un film despre patrimoniul cultural și istoric al orașului Soroca. În film se spune despre obiectivele bine cunoscute ale Sorocii și despre istorie sa. Printre monumentele istorice menținate se regăsește clădirea liceului „Mihai Eminescu” din 1912; Muzeul Orașului Soroca care este găzduit o vilă urbană din perioada interbelică; Vila Aleinocov și desigur cetatea Soroca. „Orașul este faimos și pentru Dealul țiganilor, un cartier recent format, găzduind palate electice distinctive, fiind casa celei mai mari comunități rome din regiune…”, se menționează în film.

În film se spune și despre potențialul orașului pentru a fi gazdă a unor festivaluri și spectacole. Iar specialiștii menționează punctele forte ale orașului care pot fi reorganizate pentru dezvoltarea socială și economică a orașului.

Proiectul COMUS a fost lansat în cadrul seminarului regional din orașul Tbilisi, Georgia. Proiectul este formulat în baza priorităților politice ale CE și UE în contextul Programului Parteneriatului Estic (2015-2020) și privește reabilitarea orașelor istorice prin conservarea patrimoniului cultural, care, potrivit Proiectului, reprezintă o importantă resursă de dezvoltare. Intenția este de a oferi orașelor sprijin eficient pentru a dezvolta o abordare integrată, durabilă și participativă, ce sintetizează expertiza Consiliului Europei și a Organizației Patrimoniului Mondial în mobilizarea conservării patrimoniului ca o componentă reală de reînnoire urbană, dar și în stabilirea standardelor și a tehnicilor de cooperare și monitorizare.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente