Locuri de muncă și venituri la buget! Beneficiile acordului semnat cu compania „Frontera Resources”

resurse de energie
Foto:poza simbol/bizwiz.ro

Secolul XX și începutul secolului XXI au demonstrat o interdependență clară dintre bunăstarea unui stat și accesul la resurse energetice proprii și ieftine. Republica Moldova a fost privată, din nefericire, de o asemenea facilitate, iar în scurta perioadă de la independență încoace a fost practic o prizonieră energetică.

În ultimul timp i se deschid însă noi perspective odată cu așteptata lansare a gazoductului Ungheni-Chișinău și a interconectării electrice cu România. Dar și o mai mare oportunitate i se oferă prin posibilitatea dobândirii propriilor resurse energetice, care vor fi mai ieftine pe de o parte, iar pe de alta, sau chiar în primul rând, o vor face total independentă de vecinii săi mai bogați și, de ce nu, ar putea deveni chiar o țară exportatoare, scrie moldova.org. 

Pentru a vedea dacă există sau nu hidrocarburi în Republica Moldova este nevoie de teste complexe și lucrări de prospecțiune care se ridică la sute de milioane de dolari, bani pe care bugetul țării nu-i are. Acordul recent semnat cu compania americană ”Frontera Resources” este în măsură să rezolve această problemă și să ofere alte beneficii și oportunități pentru statul nostru – locuri de muncă, venituri la buget, o economie mai atractivă pentru investitorii străini dar și un sprijin mai mare din partea Statelor Unite ale Americii.

De unde până unde Frontera Resources?

La 3 martie Guvernul a semnat Declaraţia de colaborare cu „Frontera Resources International” privind explorarea hidrocarburilor în bazinul Dobrogea din sudul Republicii Moldova. Evenimentul a fost comentat diferit în presa de la Chișinău, iar unii jurnaliști s-au mirat de ”secretomania” cu care a fost tratat acest subiect de autorități. Totuși, despre acest lucru se vorbește câțiva ani, iar autoritățile au asigurat o mare transparență acestui proces. De fapt, Frontera a venit în Republica Moldova cu mai mulți ani în urmă, încă pe timpul Guvernului Filat, dar din motive neclare discuțiile nu au evoluat.

Din cauza resurselor financiare modeste aflate în gestiunea Ministerului Mediului, care asigură elaborarea programelor de stat de cercetare geologică a subsolului, în scopul extinderii bazei de materie primă minerală a ţării, asigurarea realizării acestora rămâne doar la nivel teoretic. Investiţiile necesare în vederea efectuării lucrărilor de cercetări (prospecţiuni) geologice şi stabilirea exactă atât a prezenţei dar şi a cantităţilor de zăcăminte de hidrocarburi, se ridică la sume enorme şi sunt accesibile doar corporaţiilor globale specializate în acest domeniu.

Volumul investițiilor necesare pentru realizarea proiectului depind în mare măsură de volumul resurselor naturale disponibile.  Deoarece la momentul actual nu este posibilă identificarea exactă a resurselor minerale de hidrocarburi disponibile, însă în dependență de volumul resurselor minerale depistate, investiția în exploatarea lor poate varia între 100-300 milioane USD și vor fi asigurate în întregime de către partenerul privat.

Etapa iniţială de realizare a proiectului trebuie să înceapă cu executarea activităţilor ample de explorare şi efectuarea studiilor generale, orientate spre analizarea, interpretarea şi re-interpretarea datelor din operațiunile anterioare, efectuarea de studii geologice şi geofizice moderne, achiziţionarea, procesarea, interpretarea şi re-interpretarea datelor seismice noi obţinute din sondele existente şi din sondele nou forate, etc.

Citește articolul integral aici.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente