A fost dat startul competiției EBEC 2017! La ce probe vor concura cei 48 de participanți

16939004_1335616536477712_1431975484333094312_n
Foto:BEST Chișinău

A fost dat startul competiției locale European BEST Engineering Competition 2017. Anul acesta, la competiție participă 48 de studenți de la UTM, grupați în 12 echipe pentru ambele probe ale concursului. Participanții au opt ore la dispoziție pentru a rezolva problemele propuse.

La evenimentul de deschidere, studenții au avut parte de prezentări inginerești, târg de cariere, dar și au aflat temele propuse pentru cele două probe la care s-au înscris: Team Design și Case Study.


title907908662Nicoleta Cozma, responsabilă de marketing, studentă în anul I, UTM: 
Anul acesta este deosebit pentru că avem cei mai mulți participanți de până acum. La fel, a fost îmbucurător faptul că au fost multe echipe care s-au înscris în componență deplină, și mai puțini participanți care s-au înscris individual. Dacă nu aș fi făcut parte din echipa de organizare, cu siguranță aș fi participat. Am văzut din interior cât e de interesantă această competiție, câtă muncă s-a depus, iar asta mă face să mă simt mândră ca fac parte din echipă.

 

title623277230Anastasia Vișnevschi, organizatoare, studentă în anul II, UTM: Probele la care ne-am gândit sunt analizate în concordanță cu probele de la toate etapele organizate până acum, inclusiv la etapa internațională. Noi am încercat să creăm un mediu cât mai apropiat celui internațional, astfel încât echipele să fie pregătite. Unul din elementele comune cu etapa internațională este faptul că participanții nu vor avea acces la toate instrumentele, unele din acestea fiind disponibile în comun pentru toți, iar ca să le folosească, participanții vor trebui să se înscrie pentru a le împrumuta, având acces la ele doar pe o perioadă fixă de timp.

 

Proba pentru TEAM DESIGN

La Team Design, echipele vor trebui să realizeze un prototip bazat pe un sistem hidraulic, cu un design atractiv, cu bază imobilă, care să fie capabil să umple un vas cu cereale timp de 35 sec. Iar ca bonus (puncte în plus), mașina creată va trebui să umple vasul și cu lapte, limita fiind de 1 minut după umplerea vasului cu cereale. După opt ore de lucru, fiecare echipă trebuie să aibă prototipul realizat și testat.

La această probă, echipele vor avea la dispoziție furtunuri mici, tuburi de plastic, lipici, bețișoare de lemn, cereale, lapte, apă, rigle, clei. Participanții nu vor putea folosi telefoanele mobile și nici nu vor avea acces la internet. De asemenea, ei nu vor avea voie să folosească anumite obiecte personale.

Proba pentru CASE STUDY

La Case Study, echipele trebuie să propună cât mai multe idei/exemple de surse de energie alternative/regenerabile pentru Chișinău. Situația imaginară este că o echipă de investitori le propune participanților să vină cu soluții inginerești pentru transformarea orașului Chișinău într-un oraș de tip ecologic. Echipele vor trebui să găsească răspuns la întrebarea: „Cum am putea reamenaja unele locuri astfel ca ele să aducă folos (energie) dar și să fie estetice?”.

Materialele pe care le vor putea folosi: flipcharturi, pixuri, foi. Participanții vor lucra timp de opt ore, dintre care, două vor fi folosite pentru pregătirea prezentării la un laptop.

Duminică, 5 martie, două echipe vor fi desemnate câștigătoare la cele două categorii ale concursului. Acestea vor avea posibilitatea de a pleca la etapa regională România și Republica Moldova, ce va avea loc la Chișinău. Etapa finală a competiției se va desfășura în aprilie la Brno, Cehia.

title780542054Mihai Vlas, organizator, fost președinte BEST Chișinău: Pentru mine a fost destul de plăcut să văd cum crește competiția în toți acești ani. Cel mai plăcut este momentul când primești feedback de la foștii participanți care spun că aceasta a fost cea mai tare competiție la care ei au participat. Pe lângă abilități tehnice, la EBEC participanții câștigă experiență, își dezvoltă personalitatea, iar asta este cel mai important.

 

 

Evenimentul este organizat de către BEST Chișinău în parteneriat cu Universitatea Tehnică a Moldovei, Kaufland, Matrix.md, Minitipograph, ILVI-Pac, AXA Management, Vertigo, StarNet, Teatrul Eugene Ionesco, Student Adventure, Stefanini și Atelier 99.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente