Tatiana Covalciuc, revenită în Moldova după muncă peste hotare: „Sătulă de hărțuire, am cerut ajutorul presei”

rsz_tatiana_covalciuc_1

Tatiana Covalciuc a revenit în R. Moldova pentru a pune pe picioare propria sa afacere, dar din primele clipe s-a confruntat cu corupția. Astăzi, ea își propune să creeze structuri de sprijin pentru reîntoarcerea moldovenilor migranți.

Tatiana și soțul său au muncit 16 ani în Spania și au visat întotdeauna să se întoarcă în Moldova și să aibă propria lor afacere. Au reușit să economisească destui bani pentru a începe construirea unui atelier de reparații auto.

„Autoritățile locale s-au uitat la noi, de parcă eram saci de bani, nu oameni, atunci când eu și soțul meu am încercat să înregistrăm afacerea noastră în orașul natal Soroca. De la inspecții nesolicitate la raidurile poliției, nu au existat limite ale corupției”, susține Tatiana.

Sătui de hărțuirea din partea autorităților, au apelat la presă. „Povestea mea a câștigat atenție națională și am primit chiar și un apel telefonic de la biroul prim-ministrului, împreună cu mesaje de susținere din partea diasporei moldovenești. Doar după asta autoritățile locale au eliminat cu promptitudine toate blocajele și am fost în stare să înregistrăm și să lansăm afacerea”, adaugă Tatiana.

„Nu vreau ca alții să se lupte așa cum am făcut-o noi pentru a putea munci decent. De aceea, am decis să devin consilieră locală în Soroca pentru a contribui la creșterea economică a orașului meu. Prioritatea mea numărul unu este să sprijin dezvoltarea unor organizații care i-ar ajuta pe migranții ce se reîntorc în țară să se reintegreze în viața economică și culturală. Cei mai mulți dintre migranți se simt neajutorați atunci când se întorc acasă, din cauza lipsei organizațiilor de sprijin. Sunt hotărâtă să folosesc experiența mea pentru a schimba acest lucru”, conchide femeia.

 

Tatiana Covalciuc_2

 

Tatiana Covalciuc, de 39 de ani, deține un atelier de reparații auto în orașul Soroca, R. Moldova. Ea a participat în cadrul unui program de instruire, menit să consolideze abilitățile de conducere ale femeilor din grupuri subreprezentate, în cazul în care decid să se implice în procesele de luare a deciziilor la nivel local și național. Instruirea a fost susținută de Programul „Femeile în politică”, implementat în comun de UN Women (Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitate de Gen și Abilitarea Femeilor) și PNUD Moldova (Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare) și finanțat de guvernul Suediei. Tatiana Covalciuc își dorește să devină consilieră locală la următoarele alegeri locale. Povestea ei este legată de Obiectivul de Dezvoltare Durabilă (ODD) nr. 8, care promovează o creștere economică incluzivă și sustenabilă, angajare deplină și productivă și muncă decentă pentru toți și, de asemenea, ODD 5, care promovează egalitatea de gen și abilitarea femeilor, inclusiv în domeniile de luare a deciziilor.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente