Tinerii sunt invitați la a doua ediție a unui program motivaţional, „activePeace”, care a început în Moldova în 2016. Scopul general al programului este de a crește capacitatea tinerilor activi („change makers”) de a face față conflictelor care apar în mod natural (în cadrul organizațiilor, grupurilor și comunităților lor, precum și la nivelul structurilor, statelor și al păcii interioare) și, în cele din urmă, de a transforma astfel de conflicte în colaborare.
Programul „activePeace” are drept scop dezvoltarea capacităților tinerilor în așa domenii cum ar fi gândirea critică, educația pentru pace, diversitatea interculturală, transformarea conflictelor, abilități de comunicare, inteligența emoțională, activismul civic.
Programul va împuternici tinerii să elaboreze și să pună în aplicare propriile metode și abordări pentru a atenua şi media conflicte, și pentru a aduce „activePeace” în organizațiile, comunitățile și grupurile lor. În plus, programul își propune să creeze o atmosferă de apreciere reciprocă și de cooperare pentru cetățeni din diferite medii culturale, de diferite limbi și naționalități, contribuind, astfel, la stabilirea păcii durabile.
Pentru participare sunt invitați: Elevi, studenți, lucrători de tineret, profesori, membrii ONG-urilor, activiști în vârstă de 18-27 de ani din toate părțile Republicii Moldova, inclusiv de la nord, centru, sud, regiunile Transnistria și Găgăuzia.
Condiții de participare:
#1. Motivație și o atitudine deschisă;
#2. Dispunerea de a lucra într-un mediu multilingv (engleză, rusă, română); buna cunoaștere a limbii engleze este un avantaj, dar nu este obligatorie;
#3. Disponibilitatea de a participa la toate etapele programului;
#4. Dorința de a pregăti și a pune în aplicare un mic proiect propriu împreună cu alți participanți;
Programul include trei seminare (o săptămână primăvara, vara și toamna 2017) și realizarea propriului proiect mic. La toate etapele participanții lucrează cu traineri experimentați internaționali și locali.
Etape ale programului:
– Seminar „Introduction and Defining” – 28 aprilie – 4 mai, 2017;
– Faza temei de acasă „Ideation” – mai-iunie 2016;
– Seminar „Project development and Prototype testing” – o săptămâna în iunie/iulie 2017;
– Faza de implementare a proiectului şi întâlniri cu experți și mentori – „Testing” – iulie – octombrie 2017;
– Seminar „Implementation and Evaluation” – o săptămână în octombrie/noiembrie 2017.
Participarea la program este gratuită. Organizatorii acoperă toate cheltuielile legate de transport, masă și cazare în timpul training-urilor (pentru participanții selectați). Pentru a participa, trebuie să completați formularul până la 20 martie 2017.
Mai multe informații puteți găsi pe Facebook.
Programul „activePeace” este implementat de asociația obștească „EcoVisio”, în parteneriat cu MitOst e.V. (Berlin), cu sprijin financiar prietenesc al Ministerului Afacerilor Externe al Germaniei și al Fundației Robert Bosch în cadrul proiectului „Dialog de dragul schimbării”.