Absolvenții școlilor profesionale sunt mai bine pregătiți să inițieze noi afaceri

bucatar

Dezvoltarea spiritului de afaceri în rândul elevilor și pregătirea cadrelor didactice sunt printre cele mai importante realizări ale proiectului MEEETA III, dedicat activităților de instruire în domeniul antreprenoriatului și angajării în câmpul muncii a absolvenților instituțiilor de învățământ profesional tehnic (ÎPT) din Republica Moldova. Rezultatele proiectului au fost prezentate în cadrul unui eveniment public, desfășurat joi, 23 februarie, la Chișinău.

Proiectul s-a desfășurat în perioada martie 2014-februarie 2017, fiind realizat de Centrul pentru Educație Antreprenorială și Asistență în Afaceri (CEDA) în colaborare cu Ministerul Educației și Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, cu sprijinul financiar al Fundaţiei Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein.

Grație acestui proiect astăzi în toate școlile profesional tehnice din țară se studiază disciplina „Bazele Antreprenoriatului”, care oferă oportunitatea elevilor de a învăța cum se crează o afacere, de la idee și până la realizarea ei în practică. De aemenea, cadrele didactice au fost instruite cum să predea această disciplină în școli; a fost lansat concursul național al planurilor de afaceri în rândul elevilor, a fost elaborat și implementat un program de granturi pentru tineri în vederea inițierii afacerilor mici și mijlocii.

Prezentă la evenimentul de totalizare a rezultatelor proiectului, Viceministrul educației, Cristina Boaghi, a mulțumit partenerilor pentru sprijinul acordat și a reiterat importanța continuării acestor activități. “Dezvoltarea businessului mic și mijlociu reprezintă o prioritate a economiei naționale și este important ca elevii să dețină competențe antreprenoriale sporite pentru a fi în pas cu aceste cerințe. Sperăm că aceste activități vor continua, urmând să răspundă necesităților actuale ale sistemului de învățământ și priorităților statului în ansamblu”, a spus Cristina Boaghi.

Sofia Șuleanschi, Director executiv CEDA a menționat: “În continuare ne dorim să asigurăm durabilitatea acestor initiative și ne propunem să contribuim la consolidarea capacităților instituțiilor de învățământ, în special a Centrelor de Excelență, pentru predarea educației antreprenoriale la nivel de sistem. Vom continua programele de granturi pentru absolvenții instituțiilor de învățământ în vederea stimulării afacerilor, precum și susținerea activităților generatoare de venituri în școli”, a spus aceasta.

În cadrul evenimentului au fost prezentate și rezultatele Studiului de marcare a traseului profesional al absolvenților instituțiilor de învățământ profesional-tehnic din Republica Moldova. Potrivit acestuia, peste jumătate din absolvenții instituțiilor ÎPT nu sunt angajați în domeniul de specialitate pe care l-au absolvit și au nevoie de cunoștințe adiționale și abilități practice pentru a profesa. Pe de altă parte, aproape toți absolvenții au indicat că Bazele Antreprenoriatului reprezintă un curs necesar în școli, iar inițierea afacerilor este o opțiune de carieră pentru ei.

La eveniment au participat reprezentanți ai Ministerului Educației, Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, ANOFM, Centrelor de ghidare în carieră din cadrul AOFM Chişinău, Soroca şi Cahul, directori şi profesori ai instituţiilor de învăţământ profesional tehnic, donatori, experți, agenţi economici, echipa de proiect CEDA.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente