265 de tineri defavorizați de pe ambele maluri ale Nistrului vor primi asistență individuală pentru a se angaja la muncă sau pentru a-și deschide o afacere. Acțiunea este parte a proiectului „Inițiative comune ale organizațiilor societății civile de pe ambele maluri ale Nistrului în vederea integrării socio – profesionale a tinerilor defavorizați din Republica Moldova”.
Liliana Samcov, manager de proiect la AO „Demos”, a explicat că în cadrul proiectului se lucrează cu tineri cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani, care își doresc să se integreze în societate, să-și găsească un loc de muncă. Astfel, în urma adresărilor la oficiul organizației, sau solicitărilor venite din partea asistenților sociali, primăriei sau agenților economici din raioanele implicate în proiect, sunt selectați tineri care primesc un complex de servicii prin asistență individuală.
Astfel, împreună cu fiecare participant selectat se creează o anchetă socială și un plan individual de lucru, unde sunt notate obiectivele care trebuie atinse. În funcție de acestea, tânărul este ajutat să învețe o meserie și să se angajeze, să se adapteze la locul de muncă sau să-și deschidă o mică afacere. Aceștia beneficiază de un serviciu complex, care constă din asistența psihosocială, juridică, educatională, antreprenorială şi abilitare economică în vederea facilitării integrării lor sociale şi profesionale.
În total vor fi ajutați să se integreze 264 de tineri, fiecărui ONG implicat în proiect revenindu-i câte 44 de beneficiari. Pe malul drept al Nistrului acțiunea proiectului se răsfrânge în raionalele Căușeni, Ștefan Vodă, Orhei și Rezina. Totodată, vor fi ajutați să se integreze în câmpul muncii și în societate 132 de tineri defavorizați din regiunea transnistreană.
În prezent proiectul a demarat cu succes în nordul țării, unde mai mulți tineri însușesc o profesie la cursuri profesionale.