(foto) Au fost anunțați finaliștii primei runde de selecție ai „Fashion Acceleration Program”

DSC04417

23 de participanți, designeri și antreprenori din domeniul fashion sunt finaliștii primei runde de selecție din cadrul programului “Fashion Acceleration Program”. Numele participanților au fost selectate din aproximativ 50 de aplicanți, în cadrul unui Pitching Day la care designerii au făcut primele prezentări ale start-upurilor și ale produselor dezvoltate.

Criteriile de selecție au mai inclus și nivelul de dezvoltare a start-upurilor, experiența echipei în domeniul business și în domeniul fashion, precum potențialul de creștere și de dezvoltare a afacerii pe termen lung. În baza acestor principii, un juriu format din cinci persoane specializate în industria fashion au făcut selecția.

Doina Nistor, director, Proiectul de Competitivitate din Moldova:  Pentru programul de Accelerare a brandurilor fashion ne propunem să descoperim branduri cu potențial internațional care doresc să cucerească piața globală de fashion. Antreprenorii selectați vor trece un program de instruire de  o săptămână, după care vor fi selectate  6 – 8 echipe finale care vor avea ocazia să conlucreze cu mentori internaționali de la Fashion Technology Accelerator din Milano, dar și să meargă la cursuri la Universitatea Polimoda din Florența, una dintre cele mai bune instituții de învățământ din domeniul  fashion, design, marketing sau fashion business managment. După aceste instruiri, designerii vor elabora modelul de business care să fie competitiv la nivel internațional. Este foarte important pentru industria ușoară din țară, care acum se transformă într-o industrie de modă,  să ne poziționăm ca țară care are grijă de talentul său de design pentru că avem foarte mulți tineri care au un potențial în fashion design, cu un simț estetic foarte dezvoltat și foarte înalt apreciat.

Programul de training va avea loc în perioada 16-26 februarie și va cuprinde 40 ore academice, pe parcursul cărora, echipele participante vor avea sesiuni  de training, ținute de experți locali și internaționali cu experiență vastă pe segmentul de business, fashion și tehnologie, pentru dezvoltarea modelului de business. Trainingurile vor cuprinde sesiuni pe următoarele tematici: Business Modeling, Customer Development & Product Development, Finance & Management, Design & Branding. La finalul acestei etape, start-upurile își vor crea  prezentările  Modelului de Business în baza cărora 6-8 echipe vor fi selectate pentru etapa finală de accelerare.

Pentru participarea la această etapă de training, antreprenorii vor trebui să achite o taxă de 500 de lei pentru o persoană. Designerii care au fost selectați susțin că acest program le va aduce mai multe beneficii, iar în urma instruirilor vor cunoaște mai multe detalii despre dezvoltarea afacerii lor pe plan internațional.

Eugen Hudorjcov, designer: „Suntem un brand local cu o istorie de șapte ani pe piață. Avem trei linii: rochii de seară, rochii de mireasă și ultima este ready to wear, care este pentru portul uzual. Am hotărât să particip la acest proiect deoarece niciodată nu e târziu să mai înveți ceva nou și simt că este lipsa de informații care nu o posed pentru a face lucru mai eficient, să lucrez cu mai mult spor.”

DSC04880

Geo Lupașcu, antreprenor în domeniul fashion: „Produsul lansat de brandul nostru este o combinație dintre tehnica de lasetă cu decorul manual. La această etapă de evoluție, ne permitem să lansăm colecții periodic, ne permitem să facem vânzări noi și dorim să ne extindem și pe piața externă, iar acest lucru necesită cunoștințe pe care le poți căpăta doar de la oamenii din domeniu. Acest program este o șansă pentru noi de a învăța de la cei mai buni și credem că după aceasta vom ști detalii prețioase despre prezența afaceri noastre în afara țării, legate de logistică legate de producerea în cantitate mai mare, legate de marketing și comunicare, adică o serie de cunoștințe care mai greu le capeți făcând pur și simpul facultatea sau doar producerea.”

DSC04637

Următoarea rundă de selecție va avea loc la finele lunii februarie, iar atunci 6-8 start-upuri vor fi selectate pentru a participa la Acceleration Lab.

Programul “Fashion Acceleration Program”, care va dura șase luni este un proiect lansat pentru prima dată în țara noastră de Centrul de Excelență și Accelerare în Design și Tehnologii „ZIPhouse” în colaborarea cu Fashion Technology Accelerator Milan și Asociația Patronală din Industria Ușoară (APIUS), fiind susținut de USAID și Guvernul Suediei prin intermediul Proiectului de Competitivitate din Moldova.

Despre „ZIPhouse”

Deschis cu suportul USAID și al Guvernului Suediei, „ZIPhouse” reprezintă un centru inovațional specializat în design și tehnologii în industria ușoară. Acesta oferă studenților, tinerilor designeri și specialiștilor din industria ușoară un mediu creativ, resurse tehnice avansate și asistență instructivă de performanță, în consonanță cu cele mai bune practici internaționale. Misiunea „ZIPhouse” este de a contribui la formarea atât a competențelor și abilităților speciale ale beneficiarilor în domeniu, cât și a viziunii globale și culturii profesionale, a atitudinii conștiente și flexibilității acestora. Centrul stimulează potențialul de creație și spiritul antreprenorial în domeniul modei și al designului, fapt care va favoriza eficace dezvoltarea economiei Republicii Moldova. Inspirat din modele de centre similare de succes din SUA și Europa, „ZIPhouse” este amplasat pe o suprafață de circa 800 m2, conceput într-un stil eco-industrial și dotat cu echipamente media, IT și utilaje specializate de producere.

Despre suportul USAID în industria ușoară

Începând cu anul 2005, asistența USAID a catalizat industria modei din Moldova la trecerea de la o valoare mai mică, de la producerea „a-tăia-și-a face”, la o valoare mai mare, la producția de marcă proprie. De-a lungul anilor, mai mult de 60 de branduri locale au fost dezvoltate sau modernizate pentru a se conforma designului și brandingului occidental. Acest lucru a dus la apariția unei noi generații de mărci moldovenești moderne, care au pus baza unei industrii competitive.

Industria ușoară este vitală pentru creșterea economică a țării în ceea ce privește exporturile, locurile de muncă și dezvoltarea regională. Acest sector este unul dintre cei mai mari exportatori, reprezentând 16% din exportul total al Moldovei sau cca 360 milioane USD. Afacerile din acest sector sunt amplasate în întreaga țară, nu doar în localitățile mari. Industria numără peste 23.000 de angajați, 90 la sută dintre aceștia fiind femei din regiunile rurale. Acești factori încurajează foarte mult dezvoltarea regională a țării. 

DSC04325

DSC04326

DSC04399

DSC04402

DSC04406

DSC04409

DSC04426

DSC04432

DSC04433

DSC04480

DSC04646

DSC04666

DSC04683

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente