Partidul Acțiune și Solidaritate a recepționat mai multe informații de la părinți și cadre didactice din instituțiile de învățământ preșcolar din Chișinău. În urma unor discuții și analize, PAS vine cu o serie de acțiuni imediate, care vor duce la securizarea alimentației copiilor din instituțiile preșcolare din mun. Chișinău, în mod sistemic.
„Analizând experiența de organizare a alimentării elevilor din instituțiile preuniversitare din mun. Chișinău, Partidul Acțiune și Solidaritate propune organizarea alimentării instituțiilor de învățământ preșcolar prin intermediul Întreprinderilor de stat de alimentație publică responsabile de alimentarea elevilor (cunoscute sub denumirea de Combinatele Școlărești)”, se menționează în textul publicat de PAS pe pagina lor oficială de Facebook.
Potrivit lor, acest lucru va avea următoarele efecte imediate:
1. Va permite micșorarea costurilor de achiziții cu aproximativ 10-15%, ca urmare a creșterii volumelor de alimente contractate.
2. Spre deosebire de alți agenți economici, combinatele școlare dispun deja de capacități suficiente pentru asigurarea cerințelor sanitaro-igienice de depozitare, ambalare și transportare/livrare către instituțiile de învățământ preșcolar. În plus, va fi mai simplă sarcina de monitorizare a acestor instituții din partea direcției municipale pentru siguranța alimentelor și a altor instituții de control.
3. Trecerea bucătarilor și ajutorilor de bucătari din subordinea instituțiilor de învățământ preșcolar în cadrul Combinatelor Școlare va permite majorarea salariilor de la 1060 de lei la circa 2824 de lei. Aceasta va permite diminuarea fluctuației bucătarilor sau lipsa acestora în instituții, asigurarea formării și perfecționării continue a bucătarilor, lucru practic imposibil în cadrul instituțiilor de învățământ preșcolar.
4. Pornind de la premisa că misiunea primordială a instituției de învățământ preșcolar este prestarea serviciilor de educație de calitate, serviciile de sănătate trebuie să fie prestate de instituțiile specializate. O altă propunere vizează personalul medical din cadrul instituțiilor de învățământ preșcolar, responsabil de sănătatea și securitatea alimentară a copiilor. În acest sens, se propune ca lucrătorii medicali din cadrul instituțiilor de învățământ preșcolar să fie trecuți în subordinea Centrelor de Sănătate Publică teritoriale sau Centrelor Medicilor de Familie din localitate. Această abordare ar permite o mai bună motivare salarială a asistenților medicali și sporirea calității serviciilor de sănătate din instituțiile de învățământ preșcolar.
Pentru a transpune în viață soluțiile propuse, sunt necesare următoarele intervenții la nivel legislativ:
- Definitivarea statutului juridic al combinatelor școlărești în cadrul mun. Chișinău.
- Trecerea bucătarilor din cadrul instituțiilor de învățământ preșcolar în subordinea combinatelor școlărești.
- Modificarea legii achizițiilor publice pentru abilitarea combinatelor școlărești cu dreptul de organizare și desfășurare a achizițiilor de alimentare a instituțiilor de învățământ preșcolar.
- Modificarea cadrului normativ privind acordarea statutului de lucrător medical pentru personalul medical din instituțiile de învățământ preșcolar.
- Crearea unui program municipal care ar viza repararea și dotarea blocurilor alimentare din cadrul instituțiilor preșcolare.
Potrivit secretarului PAS, pe parcursul anului 2015, din 30 de scrisori de atenţionare care au fost expediate de autorităţile locale agenţilor economici care livrează produse alimentare în instituţii de învăţământ, 26 au vizat un singur agent economic. Aceste scrisori se referau la starea suspectă a produselor din carne, din peşte, cazuri când agentul economic nu livra deloc produsele alimentare sau produsele livrate nu coincideau cu contractul, cazuri când lipseau certificatele de inofensivitate, lipsea marcajului despre termenul de valabilitate.