Cafeaua este o licoare apreciată de majoritatea oamenilor. S-au spus şi se spun mereu lucruri noi despre cafea, şi bune, şi rele. Iată câteva apecte mai puţin cunoscute ale cafelei, care te vor determina să nu renunţi la această băutură minunată, scrie eustiu.com.
#1. Cafeaua are mai multe fibre şi mai mulţi antioxidanţi decât sucul de portocale. Un studiu făcut de un grup de savanţi din Spania a dovedit că „o cană de cafea neagră are un conţinut de fibre şi polifenoli mai ridicat decât orice altă băutură de pe planetă”.
#2. Cafeaua îţi îmbunătăţeşte starea de spirit. O cană de cafea băută la micul dejun îţi poate face ziua mai bună, spun cercetătorii de la University of Wales, College of Cardiff, din Marea Britanie. „Cafeaua completează beneficiile evidente asupra funcţionării creierului (îmbunătăţirea capacităţii de concentrare, a memoriei şi a gândirii logice) cu o stare de împlinire şi satisfacţie”, explică cercetătorii britanici.
#3. Cafeaua reduce riscul de dezvoltare a bolilor Alzheimer și Parkinson. Acestea sunt cele mai răspândite boli neurodegenerative din lume. Cercetările arată că oamenii care consumă regulat cafea au un risc mai redus cu 65% pentru dezvoltarea Alzheimer şi cu 32-60% pentru dezvoltarea bolii Parkinson.
#4. Cafeaua previne pietrele la rinichi. Este adevărat faptul că o ceașcă de cafea îndulcită este un bun diuretic, deoarece stimulează digestia. Mai mult decât atât, oamenii de știință au ajuns la concluzia că substanțele din cafea au un rol protector asupra rinichilor, prevenind formarea pietrelor la rinichi. Efectul diuretic al cafelei se pare că este dat de o substanță denumită metilxantina despre care se crede că poate favoriza eliminarea toxinelor. În urma acestui studiu, cercetătorii au concluzionat că femeile care consumă trei cești de cafea pe zi prezintă un risc mai mic cu aproximativ 45% de a suferi de calculi renali față de cele care nu beau deloc cafea. Atenție însă, cafeaua cu lapte poate deranja stomacul, deoarece proteinele din lapte se coagulează în stomac sub acțiunea acidității taninelor conținute de cafea.
#5. Consumatorii de cafea sunt mai puțin expuși la depresie și sinucidere. Depresia poate să nu pară a fi boală foarte gravă, dar consecinţele sale pot fi din cele mai triste. Un studiu realizat de universitatea din Harvard arată că oamenii care preferă cafeaua au cu 20% mai puţine şanse de a cunoaşte această boală. În acelaşi timp alte 3 cercetări au demonstrat că asemenea oameni cu 53% mai rar îşi pun capăt zilelor.
#6. Consumatorii de cafea suferă mai puțin de boli de ficat. Oamenii care fac abuz de sucuri dulci şi alcool riscă să se îmbolnăvească de ciroză hepatică, o boală gravă ce afectează ficatul. Consumatorii de cafea se îmbolnăvesc cu 84% mai rar de această boală, iar riscul de îmbolnăvire cu cancer de ficat este cu 40% mai mic.
#7. Cofeina stimulează metabolismul și funcționarea creierului. Conţinutul de cofeină într-o ceaşcă de cafea poate varia între 30-300 mg, dar într-o ceaşcă obişnuită se conţin circa 90-100 mg. Există o mulţime de studii care demonstrează că acestă substanţă într-adevăr stimulează funcţionarea creierului şi îmbunătăţeşte memoria pe termen scurt. Cofeina accelerează metabolismul cu 3-11% şi îmbunătăţeşte rezultatele antrenamentelor fizice cu 11-12%.
#8. Cafeaua vindecă herpesul. Se pare că are şi proprietăţi antivirale, spun cercetătorii japonezi, care au testat (in vitro) 15 tipuri de cafea, adăugând o soluţie slabă de cafea peste anumite culturi de celule infectate cu virusul herpetic. Au descoperit astfel că în extractul de cafea (indiferent de tipul folosit – măcinată, instant sau decafeinizată – sau de locul în care a fost cultivată) există un ingredient care distruge virusul prin contact direct şi împiedică răspândirea lui la celulele învecinate.
#9. Cafeaua previne diabetul de tip II. Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Harvard, cosumatorii de cafea sunt mai puţin expuşi riscului de apariţie a diabetului de tip II, comparativ cu cei care nu au acest obicei. De asemenea, oamenii de ştiinţă canadieni sunt de părere că consumul a una sau două căni de cafea zilnic este inofensiv chiar şi în timpul naşterii sau al alăptării.
#10. Cafeaua nu creează dependenţă. Cu mulţi ani în urmă, World Health Organization a declarat că „nu există dovezi conform cărora consumul de cofeină ar putea fi comparat cu abuzul de droguri; este o mare diferenţă între obiceiul de a bea în fiecare zi o anumită cantitate de cafea şi dependenţa”. Ei bine, un studiu recent aduce şi suportul ştiinţific pentru această afirmaţie. Astfel, s-a descoperit că, indiferent de cantitatea consumată, cofeina nu activează circuitul de recompensă al creierului, aşa cum fac amfetaminele sau cocaina. Simptomele trăite de consumatorii de cafea în absenţa băuturii lor favorite (dureri de cap, letargie, somnolenţă) nu au nicio legătură cu cele ale consumatorilor de droguri aflaţi în sevraj.